Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВИ ЩЕ БЪДАТ ОТНОШЕНИЯТА НА УКРАЙНА С ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЛОВАКА ФИЦО?

Ще се превърне ли новият словашки министър-председател във “втори Орбан” за Украйна?

Киев, 30 октомври 2023.- Външнополитическият обрат на Словакия беше очакван, но скоростта му беше откровено изненадваща, пише “Українська правда”.

В рамките на два дни от работата на новото словашко правителство неговият лидер Роберт Фицо (59 г.) направи редица антиукраински изявления.

Роберт Фицо и премиерът на Унгария Виктор Орбан

Най-напред, обяви прекратяването на военната подкрепа за Украйна. “Уведомих и председателя на Европейската комисия, че новото словашко правителство няма да подкрепя Украйна с военни средства и че ще се съсредоточим само върху хуманитарната помощ”, каза Фицо.

Това решение беше очаквано – единствената интрига сега е дали търговските договори за производство на оръжия за украинските въоръжени сили ще бъдат отменени. Впрочем, тук има и положителен сигнал – коалиционният партньор на Фицо и нов председател на словашкия парламент Петер Пелегрини е за запазването на тези договори.

През миналата седмица Роберт Фицо беше още по-скандален, като заяви, че Украйна е “най-корумпираната страна в света”, поради което, според него, няма основания да се продължава финансовата подкрепа на ЕС за Киев.

Подобно гръмко начало на работата на новото правителство повдига въпроса: какво можем да очакваме по-нататък?

Има ли основание да се смята, че подобни изявления са само един вид “ритуален танц” пред избирателите, след който можем да очакваме по-конструктивна позиция?

Тази възможност не може да бъде изключена. В негова полза свидетелства и споменатото изявление на Пелегрини, че военните поръчки са преди всичко “подкрепа за словашката индустрия”, както и някои други изявления на Фицо.

По-специално, той не изключва хуманитарна помощ за Украйна, включително участие във възстановяването на нейната инфраструктура, нито пък изключва по-нататъшна финансова подкрепа за Киев – при условие, че тази подкрепа е обвързана с “гаранции, че европейските пари няма да се крадат”.

Преди назначаването на правителството словашките експерти предполагаха, че креслото на външен министър ще възседне дипломат от кариерата. Подобно назначение щеше да бъде сигнал от Братислава, че новото правителство не иска да конфликтува с Брюксел.

Братислава

Дълго време Фицо обмисляше тази възможност, но в крайна сметка се спря на обратния вариант – външното министерство беше поето от политика Юрай Бланар, известен със скандалните си изказвания, включително антиукраински.

Това може да означава, че Фицо умишлено се стреми към конфликт с ЕС. Наред с другото, той използва Украйна като инструмент за изнудване (подобно на това, което прави унгарският министър-председател Виктор Орбан).

Ако, обаче, Фицо наистина е избрал пътя на конфликта с ЕС още от първите дни на премиерския си мандат, този сценарий крие значителни рискове за него.

Основното, което може да се каже за новото словашко правителство и особено за министрите, избрани от квотата на партията на Фицо “Смер – социална демокрация”, е, че то ще бъде правителство на реванша.

През 2018 г. след масови протести Роберт Фицо подаде оставка, но сега иска реванш

Роберт Фицо търси отмъщение за оставката си, която беше подадена след мащабните протести през 2018 г., предизвикани от убийството на разследващия журналист Ян Куцяк. Неслучайно той сега назначава хора, които са фигурирали в антикорупционни разследвания и които са напълно неприемливи за голяма част от словашкото общество.

По този начин новият премиерът, всъщност, показва на тези, които поискаха оставката му преди пет години, че се връща, за да върне всичко в предишния му вид.

Най-вероятно, този реваншизъм скоро ще доведе до подновяване на масовите протести. А между другото, те могат да бъдат опасни – новата коалиция има доста малка разлика в победата и затова може да се окаже крехка.

В такава ситуация тръгването към конфликт в областта на външната политика може да се превърне във “война на два фронта” за Фицо.

Петър Пелегрини (48 г.) е станал председател на порламента на Словакия

Конфликт, който ще бъде изключително трудно да бъде спечелен. Особено в ситуация, в която партията “Глас – социална демокрация” на Петър Пелегрини е поставила запазването на проевропейския и пронатовски курс на Словакия като условие за присъединяване към коалицията.

А е необходимо само няколко депутати да напуснат коалицията, за да загубят парламентарното си мнозинство, а Фицо не може да допусне подобно развитие на нещата.

Разбира се, Киев едва ли трябва да разчита на приятелство с новото словашко правителство. Все още, обаче, има шанс за прагматични отношения. В полза на това са интересите на словашкия бизнес, който се интересува както от договори за украинските въоръжени сили, така и от участие във финансирани от Запада проекти за възстановяване на Украйна.

И накрая, словашките политически анализатори посочват основната разлика между Фицо и Орбан: словашкият премиер е прагматик. Друг е въпросът, че Фицо може и преди да е бил прагматик, но това, че е бил в опозиция и под заплахата от наказателна отговорност, го е променило.

Отговорите на всички тези въпроси ще разберем през следващите месеци, пише “Українська правда”.(УВести)

Нашата справка:

В края на септември 2023 г. в Словакия се проведоха парламентарни избори. Според резултатите от тях партията на Роберт Фицо “Смер – социална демокрация” води с 23,37%. Либералната “Прогресивна Словакия” има 16,86%, а партията “Глас – Социална демокрация” на Петър Пелегрини, която стана коалиционен партньор на Фицо, е на трето място с 15,03 %.