Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В МАЛТА ЗАПОЧНА ТРЕТАТА СРЕЩА НА ВЪРХА ЗА ФОРМУЛА ЗА МИР В УКРАЙНА

Киев, 29 октомври 2023.- Вчера в Малта започна третата мирна среща на върха за Украйна. В нея участват представители на повече от 65 държави от Запада и Глобалния юг, предимно съветници по външна политика и национална сигурност, съобщава “РБК-Украйна”.

Предишните две срещи се проведоха в Копенхаген и Джеда. Но, за  разлика оттогава, този път Китай не участва. Според съобщения в медиите, отсъствието на Пекин е разочаровало украинското ръководство.

Андрий Ермак

Андрий Ермак – ръководител на администрация на президента Володимир Зеленский, заяви, че по време на срещата ще бъдат представени и обсъдени плановете за изпълнение на пет точки от украинската формула за мир: ядрена, енергийна, продоволствена сигурност, хуманитарна (освобождаване на затворници и депортирани), възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световен ред.

“Тези планове са разработени от работни групи, съставени от представители на посолствата на различни държави и експерти”, допълни Ермак.

Срещата ще продължи работата си и днес, като основната цел за Украйна е да се осигури възможно най-широка международна подкрепа за мирния план на президента Володимир Зеленский.

Вчера и самият пан Володимир се обърна към участниците в малтийската среща. В президентския телеграм-канал се съобщава следното: “Обърнах се към участниците в срещата по украинската формула за мир на ниво съветници и специални представители. В срещата участваха 66 държави – от Запада и от Глобалния юг. Благодаря на всяка държава и международна организация, представена в Малта. Общо почти 70 глобални участници вече са се присъединили към процесите на нашата формула за мир.

Володимир Зеленский

На различни езици се казва, че историята на човечеството е история на войните. Но аз искам един ден всички ние да можем да кажем: от този момент нататък историята на хората е само история на мира. Този стремеж е залегнал в основата на международното право и неговата основа – Устава на ООН. Но работи ли Уставът на ООН?

Тук, в Украйна, в Близкия изток и в Африка, отговорът на този въпрос е плачът на майките, които погребват своите синове и дъщери, убити във войните, и отчаянието на децата, които са осиротели от войните. Ние можем и трябва да дадем друг отговор.

Миналата година предложих формула за мир. 10 точки, които обхващат всички аспекти на руската агресия против Украйна и се основават на целите и принципите на Устава на ООН, на смисъла и съдържанието на резолюциите на Общото събрание на ООН, одобрени от света. През изминалата година нашата формула за мир постепенно се превърна в глобална – все повече държави и международни организации се включват в работата по прилагането й. И тези съвместни действия могат да доведат до възстановяване на териториалната цялост на нашата страна и до пълната сила на международното право, т.е. до траен и справедлив мир”.(УВести)