Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УНГАРИЯ И СЛОВАКИЯ БЛОКИРАТ 50 МЛРД. ЕВРО ОТ ПОМОЩТА НА ЕС ЗА УКРАЙНА

Киев, 28 октомври 2023.- По време на завършилата вчера срещата на върха на държавите – членки на ЕС, министър-председателите на Унгария и Словакия, съответно, Виктор Орбан и Роберт Фицо се противопоставиха на предоставянето на пакет от помощи в размер на 50 млрд. евро за Украйна.

За това пише Politico, като се позовава на дипломатически източници.

Отбелязва се, че по време на обсъждането на допълнителното финансиране Орбан е заявил, че “подкрепата на ЕС за Украйна не работи”. В същото време Фицо пък е загрижен за ситуацията с корупцията в Украйна. Той е споделил пред останалите лидери на ЕС, че помощта от 50 млрд. евро за Украйна трябва да включва гаранции, че “средствата няма да бъдат откраднати”. За това съобщава The Guardian. “Украйна е една от най-корумпираните страни в света и ние поставяме условието за прекомерна финансова подкрепа при гаранции, че европейските средства, включително словашките, няма да бъдат откраднати”, заяви Фицо.

Решението за отпускане на средства за Украйна в рамките на актуализирания бюджет трябва да бъде взето до края на годината, когато изтича срокът на сегашното финансиране. За целта, обаче, е необходимо съгласието на всички 27 държави – членки на ЕС.

По-рано, поради позицията на Унгария, страните от ЕС отново не успяха да одобрят отпускането на осмия транш от военната помощ за Украйна на стойност 500 млн. евро.(УВести)