Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТРАНИТЕ ОТ ЕС ЩЕ ДАДАТ НА УКРАЙНА СРЕДСТВА ОТ ЗАМРАЗЕНИ РУСКИ АКТИВИ

Киев, 28 октомври 2023.- На среща на върха на ЕС в Брюксел, която завърши вчера, лидерите на 27-те страни – членки одобриха план за прехвърляне на милиарди евро от замразени руски активи в помощ на Украйна.

Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия, е приятел на Украйна

Според източници на “Файненшъл таймс”, лидерите на ЕС са призовали също така Европейската комисия да ускори подготовката на конкретни правни предложения за изпълнението на този план. Очаква се Европейската комисия да предостави правни предложения в началото на декември. “Това е зелена светлина за нас”, заяви един от събеседниците на изданието.

Източниците на FT също така отбелязват, че Брюксел е в редовен контакт с Лондон и Вашингтон, за да се осигури синхронизиране на подходите по този въпрос.

В заключителния документ след срещата на върха на лидерите на ЕС се подчертава необходимостта да се ускори прилагането на този механизъм.

“Необходим е решителен напредък, в координация с партньорите, по отношение на начина, по който всички извънредни постъпления, получени от частни институции директно от замразените активи на Русия, могат да бъдат използвани за подпомагане на Украйна, нейното възстановяване и реконструкция, съгласно съществуващите договорни задължения и в съответствие с правото на ЕС и международното право”, се казва в заключителния документ от срещата на върха, публикуван на сайта на Европейския съвет.

С оглед на това лидерите на ЕС призоваха Европейската комисия да ускори работата си по представянето на съответните предложения.

Ще ви припомним, че в резултат на западните санкции са замразени почти $300 млрд., които принадлежат на Руската централна банка. Лъвският пай от тези средства на стойност около 180 млрд. евро, се държи от Euroclear – най-големия депозитар на ценни книжа в света със седалище в Брюксел.

Наскоро от Euroclear заявиха, че само през първите девет месеца на тази година приходите от замразени руски активи възлизат на около 3 млрд. евро.

Купонните плащания и обратното изкупуване на облигации по замразените руски активи остават в Euroclear, тъй като не могат да бъдат изплатени на клиенти, защото е обект на санкции. Попечителят редовно реинвестира тези салда, а повишаващите се лихвени проценти означават, че Euroclear печели повече от тези инвестиции.

Урсула фон дер Лайен, президент на Украйна Володимир Зеленский и Шарл Мишел – председател на Европейския съвет

По-рано Европейският съюз стигна до заключението, че не може законно да конфискува замразените руски активи на обща стойност над 200 млрд. евро и вместо това ще се съсредоточи върху използването на тези активи за генериране на печалби, които биха могли да се използват за възстановяване на Украйна.

Експертната група на ЕС предпочете варианта за “вноска от свръхпечалби”. Този механизъм предвижда, че дружествата, които реализират печалба от блокираните руски активи, ще трябва да прехвърлят значителна сума на ЕС. Този вариант би трябвало да намали правните рискове за ЕС, тъй като той няма да управлява пряко замразените активи.

Повече от половината от тези активи се държат в пари в брой и депозити, а “значителна сума” е инвестирана в ценни книжа, които ще се превърнат в пари в брой, когато настъпят сроковете им за погасяване през следващите две до три години. Значителна част от тези средства се държат в Белгия в Euroclear Ltd. и през първото тримесечие на тази година са спечелили печалба от 750 млн. евро. Според тримесечните резултати на Euroclear, тези печалби вече подлежат на облагане. Счетоводните отчети показват, че Русия няма да има претенции към нетните печалби, тъй като те принадлежат на депозитаря.

На свой ред Белгия обяви, че ще създаде специален украински фонд на стойност 1,7 млрд. евро, в който ще постъпват приходите от данък върху доходите от замразените руски активи, предимно в Euroclear.(УВести)