Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УНГАРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ИЗОЛИРАНА В ЕС, КОЕТО ПОРАЖДА ВЪПРОС ЗА ДОВЕРИЕТО Й

Киев, 26 октомври 2023.- Унгария бави членството на Швеция в НАТО, което влияе негативно на сигурността на всички съюзници.

Това пише изданието The Guardian, когото цитира “Цензор.Нет”.

Орбан е на власт от 2010 г.

“Неотдавнашната среща на унгарския премиер Виктор Орбан с Путин в Пекин и начинът, по който Орбан сравни ЕС със Съветския съюз, поставят под съмнение дали трябва да се доверяваме на тази страна като съюзник и партньор”, цитира изданието неназован европейски дипломат. Проблемите с Унгария “вероятно ще стават все по-дълбоки и все повече ще застрашават съвместните решения по стратегически важни въпроси”, допълва той.

Друг високопоставен европейски дипломат заяви, че “Унгария става все по-изолирана, тъй като бави членството на Швеция в НАТО и това се отразява негативно на сигурността на всички съюзници”.

Да припомним, че на годишнината от съветското нахлуване и потушаване на революцията в Будапеща през 1956 г. унгарският премиер Виктор Орбан сравни членството в ЕС със съветската окупация на страната му.

Дипломатът на ЕС Жозеп Борел отговори на Орбан, че никой не задължава Унгария да бъде член на Европейския съюз.

Роберт Фицо

Освен с Унгария, очертава се ЕС да има проблеми и с новия словашки премиер Роберт Фицо, който заяви, че няма да оказва военната помощ за Украйна. Неговата партия наскоро спечели парламентарни избори и успя за създаде управляваща коалиция.

Фицо направи това изявление в речта си пред членовете на парламентарната комисия по европейските въпроси преди срещата на лидерите в Брюксел, съобщава “Європейська правда”.

“По-добре е да преговаряме за мир в продължение на 10 години, отколкото да се убиваме един друг в продължение на 10 години без никакъв резултат”, каза той. Фицо добави, че, според него, на този етап от войната Русия има “по-големи териториални придобивки от Украйна”.(УВести)