Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В АРИЗОНА ЗАПОЧВА ЛЕТАТЕЛНА ПОДГОТОВКА НА УКРАИНСКИ ПИЛОТИ НА ИЗТРЕБИТЕЛИ F-16

Киев, 26 октомври 2023.- Украински пилоти започнаха летателна подготовка на изтребители F-16 във военновъздушна база в Аризона, САЩ.

Това съобщава “Цензор.Нет”, като се позовава на говорителя на ВВС на САЩ. Вчера той заяви, че група украински пилоти е преминала към полети с инструктор на F-16 в началото на тази седмица в 162-о крило на Националната гвардия на ВВС в Аризона.

“Програмата за обучение предвижда всеки пилот да получи основни знания и умения и се очаква да продължи няколко месеца”, добави говорителят.

Преди това украински пилоти, които пристигнаха в САЩ през септември, преминаха езиково обучение във военновъздушната база Лакланд в Тексас.

Очаква се в Аризона украинците първо да усвоят основите на експлоатацията на F-16 в класната стая и на симулатори, а след това да преминат към пилотиране на истински самолети. Допуска се вероятността курсът да бъде ускорен поради необходимостта украинците да се върнат в родината си, за да участват в бойни действия против руския агресор.

Според някои съобщения, украински пилоти се обучават да пилотират изтребители F-16 и в Румъния. Има споразумение и с Дания да създаде условия за подготовката на нашите летци за същия тип изтребител.(УВести)