Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БИТКАТА ЗА АВДИИВКА: РУСНАЦИТЕ ВЪВЕЖДАТ РЕЗЕРВИТЕ ПОРАДИ ТЕЖКИ ЗАГУБИ

Киев, 26 октомври 2026.- Руснаците продължават да настъпват по целия периметър на отбраната на Авдиивка и по тесен коридор от село Красногоривка на север от града. Руското командване сменя щурмовите части, които бяха отблъснати от нашата 110-а механизирана бригада, и хвърля в битката резерви.

Юрий Бутусов на фронта

Ситуацията северно от Авдиивка, обаче, сериозно се изостри, пише журналистът Юрий Бутусов – главен редактор на “Цензор.Нет” и военен кореспондент.

Въпреки тежките загуби, руските щурмови части северно от Авдиивка напреднаха покрай железопътната линия и заеха район с ширина до 1 км, опитвайки се да разширят контролирания коридор и да създадат условия за съсредоточаване на силите и по-нататъшно настъпление към Степове-Бердичи и промишлената зона на Авдиевския коксохимически комбинат.

Това е много сериозна заплаха, която изисква максимално внимание. Противникът се надява да се укрепи в сградите на комбината и да създаде зона за влизане в града.

На юг от Авдиивка руските войски продължават атаките си за превземане на пясъчна кариера край село Опитне.

Тъй като процентът на загубите за руската групировка край Авдиивка е неприемлив, руското командване изтегля значителни сили от Купянското направление (Харкивска област), за да продължи настъплението.

Украинската армия в действие

Авдиика е от много по-голямо стратегическо значение за Украйна дори от Бахмут. Руското командване ще иска да покаже успех тук на всяка цена. Тактическата ситуация за нас тук е много благоприятна за унищожаване на руските ударни сили. Но нашите предимства трябва да бъдат напълно реализирани. Не броят на хората в униформи или броят на различните части и знаменцата на картата трябва да спрат руската пехота, а добре организираните, координирани и контролирани свежи украински части. А тези резерви са необходими тук, за да унищожим руснаците в тесния коридор, в който те се набутаха. Надявам се, че всички необходими резерви, с които разполагаме, ще бъдат изпратени в района на Авдиивка.

Ситуацията в Авдиивка се изостря и тук се води битка, в която врагът хвърля основните си сили, битка, която имаме всички възможности да спечелим с необходимата концентрация на нашите сили. Но това изисква бързи, навременни и систематични действия, а не само думи и пожелания, отбелязва Юрий Бутусов.

Днес е 610-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 297120 (+810 за един ден), самолети – 320, хеликоптери – 324, танкове – 5141, БМП – 9715, артилерийски системи – 7125, средства за ПВО – 556, реактивни системи за залпов огън – 834, автомобили – 9507, дронове – 5389.(УВести)

Нашият коментар:

Градчето Авдиивка е вратата към Донецк, то е промишлена зона. Все една Кремиковци до София. От района на Авдиивка украинската артилерия с хирургична точност удря по военни обекти в Донецк. Затова Путин се разпореди до края на октомври нашите войски да бъдат избутани оттам поне на 15 км. Не се жали нищо. Нашите преброиха в околността над 100 ударени бронирани машини – БМП, БРТ, танкове. Там се стигаше до 1 хил. убити руснаци на ден. Ако на земята има ад, то той е в Авдиивка.

Гордостта на руската армия – танк “Прорыв”. “Най-добрият танк в света”