Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РЪСТЪТ НА БВП ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ Е НАД 9%, ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ИМАМЕ 5%

Киев, 25 октомври 2023.- Украинската икономика продължава да се възстановява въпреки войната. По-специално, ръстът на БВП през септември т.г. в сравнение със септември миналата година е около 9,1 %.

Юлия Свириденко

Това съобщи министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко.

“Ръстът на БВП през септември 2023 г. в сравнение със септември миналата година е около 9,1%. В резултат на това през периода януари-септември 2023 г. растежът се оценява на 5,3% спрямо същия период на миналата година”, заяви тя.

Според пани Юлия, през септември повечето ключови икономически дейности са показали положителни резултати. Да, имаме ниска статистическа база за сравнение. Но въпреки това, растежът се дължи и на високата способност на бизнеса да се адаптира към новите предизвикателства, както и на помощта от страна на правителството и международните партньори.

“Секторът на услугите също има значителен положителен принос за БВП през септември. Той съчетава няколко компонента. На първо място, става дума за сектора на търговските услуги, който вече е по-дигитализиран и гъвкав в дейността си, така че бързо се адаптира към новите пазарни условия и потребности. На второ място, секторът на услугите включва и публичната администрация и отбраната, чието финансиране е приоритет по време на война”, обясни Свириденко.

Тя добави също, че през септември предприятията от хранително-вкусовата промишленост са увеличили производството си. Това се е станала в контекста на увеличаването на суровинната база от селскостопанско производство и създаването на нови маршрути за доставка.

Положителна динамика се наблюдаваше и в секторите на машиностроенето и строителните материали, където растежът се дължеше на изпълнението на проектите за възстановяване, по-специално на правителствената програма “єОселя” (“eHouse”). На свой ред, растежът в минната промишленост се обяснява с натрупването на запаси от въглища и газ за зимата.

Същевременно се отбелязва, че кампанията за ремонт на съоръженията за производство на електроенергия и на мрежите, трайните повреди на мрежите вследствие на военни действия в някои региони и необичайно топлите метеорологични условия ограничават производството и потреблението на електроенергия.

Ситуацията в областта на сигурността, разрушаването на производствени мощности на някои компании (главно в Източна Украйна) и логистичните ограничения за износителите останаха най-големите възпиращи фактори за икономическия растеж през септември.

Министерството на икономиката прогнозира, че през тази година растежът на БВП на Украйна ще достигне 5%. През миналата година икономиката ни е паднала с над 30%.(УВести)