Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН ПОСТАВИ РУСКАТА ИКОНОМИКА НА ВОЕННИ РЕЛСИ. ПЕРСПЕКТИВИТЕ ЩЕ СА ЛОШИ

Киев, 25 октомври 2023.- Руската икономика навлезе във фаза на прегряване поради увеличените военни разходи. В тази страна липсват квалифицирани работници, рублата отслабва, а държавният икономически сектор става все по-неефективен и корумпиран, съобщава “Цензор.Нет”, като се позовава на западни издания.

“Войната на Путин против Украйна не се развива добре, но той продължава да твърди, че руската икономика се представя “по-добре, отколкото се очакваше по-рано”. Подобно подценяване е необичайно за кремълския лидер: със свит пазар на труда и инфлация, която не показва признаци на намаляване, руската икономика, всъщност, прегрява”, се казва в публикацията.

Отбелязва се, че руските власти привеждат икономиката в режим на пълно финансиране на войната. Това може да изглежда, че ще стимулира бизнеса. По данни на МВФ, БВП на Русия през 2023 г. ще нарасне с 2,2%, а безработицата ще бъде на исторически ниското ниво от 3%. За добрите резултати допринася и постепенното адаптиране на руската икономика към западните санкции.

Въпреки това, Ройтерс, например, предполага, че “руската военна икономика се пече на буре с барут” и че в средносрочен план Русия е изправена пред серия от “бомби със закъснение”. Става дума за: “изтичане на мозъци” поради масовата емиграция на квалифицирани кадри; слаба неконвертируема рубла; разширяване на неефективния и корумпиран държавен сектор на икономиката.

“Перспективите на Русия, когато военните разходи започнат да намаляват, са мрачни. Частичното заобикаляне на санкциите няма да компенсира загубата на технологии от Европа или САЩ. Намаленото финансиране на образованието, защото държавата е дала приоритет на армията, ще доведе до спад в производителността в средносрочен и дългосрочен план. А намалените инвестиции в системата на здравеопазването ще изострят и без това тежката демографска ситуация”, четем в публикацията.

Подчертава се, че руската икономика вече усеща напрежението, а МВФ очаква ръстът на БВП да се свие наполовина – до 1,1%, през следващата година. В проектобюджета за 2024 г. Кремъл залага рекордните 30% разходи за военни цели.(УВести)

Още о темата:

РУСИЯ ЗАЛАГА В БЮДЖЕТ-2024 РЕКОРДНИ 30% ВОЕННИ РАЗХОДИ. ТАКА Е БИЛО В КЪСНИЯ СССР