Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАЙНА ФОРМИРАТ БАТАЛЬОН “СИБИР” ОТ РУСКИ ЕТНИЧЕСКИ МАЛЦИНСТВА

Киев, 25 октомври 2023.- Въоръжените сили на Украйна сформираха батальон “Сибир”, който се състои изцяло от руски граждани от етнически малцинства, желаещи да се борят срещу руската инвазия в Украйна, съобщава агенцията “Блумбърг”.

“Батальонът “Сибир” вече е събрал десетки руснаци и представители на руските етнически малцинства, които са стигнали до Украйна през трети страни, за да се присъединят към украинската армия.

За разлика от доброволчески групи като “Руския легион на свободата”, които декларираха подкрепата си за Украйна, тези войници са част от редовната украинска войска, в момента третират и скоро ще бъдат изпратени на фронт.

Най-много в “Сибир” има якути и буряти, живеещи в обширния Източен Сибир. Те са заявили, че искат независимост от Москва и виждат в победата на Украйна във войната като стъпка към тази цел.”

Украински официални лица заявиха, че се надяват да привлекат повече руски граждани, особено от националните малцинства, да се включат за отблъскване на руската инвазия.

Войниците от батальона “Сибир” преминават през задълбочен процес на проверка, за да се гарантира тяхната ангажираност към Украйна, след което подписват договор, получават армейски позивни (прякори) за защита на самоличността си.

Всички в този батальон са доброволци, никой от тях не е бил вербуван измежду руските военнопленници, заяви говорител на украинската армия. Той още каза, че нашата армия иска да ускори проверките, те да не отнемат много време, и да насърчи повече руснаци да се присъединят към редиците му.(УВести)