Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВТОРАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СРЕЩА НА ВЪРХА “КРИМСКА ПЛАТФОРМА” СЕ ПРОВЕЖДА В ПРАГА

Киев, 24 октомври 2023.- Днес в Прага започна II парламентарна среща на върха “Кримска платформа”, съобщава “Радио Свобода“. Тя ще продължи един ден.

Според председателя на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук, в събитието участват почти 70 парламентарни делегации от цял свят, включително от САЩ. “Това е мощна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, – каза още пан Руслан, откривайки събитието. – Трябва да наричаме нещата с истинските им имена. Агресията трябва да се нарича агресия, а нашественикът – нашественик. Сега не е време за евфемизми”.

Той помоли участниците да не забравят, че яснотата в политическите оценки и определения ни гарантира яснота в действията и, съответно, в резултатите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленский участва в срещата в Прага онлайн.

“Кримска платформа” като международен координационен механизъм, иницииран от Украйна, беше учредена на среща на върха в Киев през август 2021 г. Целта на инициативата е да поддържа Крим в международния дневен ред, да защитава правата на човека в Крим и да насърчава деокупацията на полуострова, превзет от Русия през март 2014 г. Демилитаризацията на Крим е важна, включително, и за безопасността в Черноморския регион.(УВести)