Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ЗАСИЛВА НАТИСКА ВЪРХУ АВДИИВКА КРАЙ ДОНЕЦК, УКРАЙНА УКРЕПВА ПОЗИЦИИТЕ СИ

Киев, 23 октомври 2023.- Руската армия продължават да оказват засилен натиск над стратегическия град Авдиивка – предградие на Донецк, съобщават украински медии.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за над 20 отблъснати руски атаки над града. Според съобщенията, въздушните удари на Русия с използване на Су-25 са засегнали близките села.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че положението в Авдиивка и близкия до него град Мариинка е “особено тежко“ заради “многобройните“ руски атаки, но Украйна удържа позициите си. Украинските сили контролират и терикон (хълм) в района на местния коксохимически комбинат. Същевременно руснаците копаят тунели, за да се придвижат колкото може по-близо до украинците, но засега безуспешно.

Авдиивка е политическа цел на Путин, тя е вратата към Донецк, затова московците искат до края на октомври да превземат градчето, като не жалят нито жива сила, нито техника.

През последното денонощие е засилен и руският обстрел над украинския град Херсон. Председателят на местната военна администрация Олександър Прокудин твърди, че са били поразени няколко села в областта. По същото време от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна помолеха родни военни кореспонденти да запазят информационна тишина. Според някои непотвърдени съобщения, нашите части постепенно и успешно форсират Днепър и се закрепват на левия бряг, като целта е да се създаде плацдарм за настъпление към Крим.(УВести)