Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ КАКВИ ОРЪЖИЯ СЕ НУЖДАЯТ УКРАЙНА И ИЗРАЕЛ? NYT ПОСОЧВА ТРИ ВИДА

Киев, 23 октомври 2023.- Украйна и Израел, където се водят активни военни действия, се нуждаят от военна подкрепа от своите глобални партньори. По-специално, има три вида оръжия, от които и двете страни имат необходимост в еднакво големи количества.

Това съобщава вестник The New York Times.

Отбелязва се, че става дума предимно за 155-милиметрови артилерийски снаряди. Израел вече е поискал от САЩ да върнат част от боеприпасите, изнесени преди това за Украйна.

“Снарядите са пример за американско оръжие, което според официални лица и експерти е необходимо и в двете войни, което може да доведе до това, че САЩ няма да могат да задоволят търсенето. Това е особено вярно, ако очакваната израелска сухопътна операция в Газа в отговор на атаките на Хамас продължи с месеци”, пише вестникът.

Друг вид оръжие са така наречените “умни бомби”, които са способни да поразяват целта с голяма точност благодарение на използването на GPS системата за проследяване и поразяване на целите. Изданието отбелязва, че след нападението на ХАМАС против Израел САЩ вече са изпратили в страната около хиляда 250-килограмови бомби. Израел е снабден с версии, които могат да бъдат пускани от самолети. На Украйна е обещана модификация на тези бомби, която може да се изстрелва от земята, до есента. Според експерти, Пентагонът е закупил над 34 хил. такива бомби през последните шест години. Това дава надежда, че на Украйна и Израел няма да се налага да се конкурират за тези боеприпаси.

Третият вид оръжие, от което се нуждаят както Украйна, така и Израел, са ракети за преносимите системи за противовъздушна отбрана “Стингер”.

“Тези ракети биха могли да бъдат идеални за боеве в градски условия в Газа: леки, малки и много преносими, “Стингър” се изстрелват от раменна пускова установка. Израел и Украйна разполагат със системата за противовъздушна отбрана Patriot. Но “Стингър” са много по-евтини от ракетите за Patriot, което ги прави по-рентабилни за сваляне на безпилотни самолети и евтини артилерийски ракети на ХАМАС”, отбелязва NYT.

Припомняме, че на 20 октомври президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса допълнително финансиране в размер на над $100 млрд. Сумата включва помощ за Украйна и Израел. Според запознати, администрацията на Байдън иска одобрение за $61,4 млрд. за Украйна и $14,3 млрд. за Израел.

Самият Байдън обясни, че средствата за подпомагане на Украйна и Израел са инвестиция, която ще донесе дивиденти на бъдещите поколения американци. Той добави, че Украйна се ползва със силна двупартийна подкрепа в САЩ за защита на своя суверенитет и териториална цялост.

По-късно бе съобщено, че Вашингтон ще намали размера на месечната пряка бюджетна помощ за Украйна от $1,1 млрд. на $825 млн. Подкрепата ще се предоставя чрез Световната банка като възстановяване на разрешени и потвърдени разходи на украинското правителство.(УВести)