Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ЛЕВАДА – ЦЕНТЪР”: В РУСИЯ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ПОРАЖЕНИЕТО В УКРАЙНА, НО СЕ ЗАМИСЛЯТ ВЪРХУ НЕГО

Киев, 22 октомври 2023.- Руснаците не могат да оценят обективно реалността заради пропагандата и се страхуват от поражението на Русия.

Това пред “Гласът на Америка” заяви Лев Гудков – директор на руската изследователска организация “Левада – център”.

Лев Гудков

Според социолога, 71% от руснаците смятат, че Русия със сигурност ще победи. Само 1% смята, че Украйна ще победи, а около 17-20% са на мнение, че няма да има победители и конфликтът ще остане замразен.

“Това е идеологическа мобилизация, тя няма нищо общо с реалистичните оценки на ситуацията. В същото време в колективното подсъзнание съществува страх от възможността за поражение на Русия. Такива мисли се влияят от пропагандата и от наказанието за “неправилно мислене”, но на хората все пак им минава през главата това. Самата перспектива за такъв изход – Русия да загуби, ги тревожи изключително много”, казва Гудков.

Според него, едно руско поражение би било истински шок за повечето руснаци. Едно поражение или твърде дълго забавяне на войната би подкопало авторитета на Путин и мита, че Русия е суперсила.

“Едно поражение, мисля си, може да унищожи подкрепата за Путин, основата на неговата легитимност и признаването му не само като диктатор, но и като политик, който защитава интересите на държавата. Митът за Русия като свръхсила е изключително важен както за Кремъл, така и за населението. Хората се държат за него и ще продължат да го правят докрай. Но пропагандният балон ще се спука и ще се окаже, че цялата страна е в кална локва”, твърди социологът.

“Глубинный народ”

Гудков отбелязва, че напоследък не се наблюдават съществени промени във възгледите и приоритетите на общественото мнение. Извършваното от Русия в Украйна се подкрепя от 73% от анкетираните, от които 41% са напълно съгласни, а 32% – по-скоро съгласни. Не го подкрепят едва 20%.

В същото време нараства умората от войната и усещането за нейната безсмисленост. Социолозите регистрират пристрастяване към войната, нарастващо безразличие, отчуждение и нежелание да се чуват неприятни новини.(УВести)