Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДОКЛАД НА ООН: РУСНАЦИ ИЗНАСИЛВАТ ХОРА В ОКУПИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ

Киев, 21 октомври 2023.- По време на окупацията на Херсонска област руски войници насилват момичета и жени на възраст от 16 до 83 години.

Това съобщава “Укринформ”, позовавайки се на доклада на Разследващата комисия на ООН за нарушенията в Украйна, представен пред Общото събрание на ООН и публикуван вчера.

В документа се посочва, че Комисията е съсредоточила последните си разследвания върху Херсонска и Запорожка област (Южна Украйна). Документираните случаи на изнасилване от руски военни са станали между март 2022 г. и юли 2022 г. в малки села.

В разследваните случаи жертвите са момичета и жени на възраст от 16 до 83 години. Повечето от тях са били в уязвимо положение. Една от жертвите е била 16-годишна бременна девойка, три са били възрастни жени, някои са живеели сами или с малки деца, или с член на семейството с увреждания.

Жертвите са били сред жените, които са останали в селата си след окупацията на територията от руските сили, за да се грижат за възрастни роднини или за инвалиди, да пазят имуществото си или защото не са могли да избягат. Документираните изнасилвания са извършени с използване на сила или психологическа принуда. Повечето инциденти са се случили, след като извършителите са нахлули в домовете на жертвите и са ги заплашили с оръжие или с намерение да убият техни роднини. В някои случаи един и същ извършител е изнасилил жертвата два и повече пъти. В два случая извършителите са изнасилили жертвите в група. Една от жертвите и нейният съпруг са застреляни от руски войници, след като съобщават за изнасилването.

Същевременно, руските войници са извършили допълнителни актове на насилие срещу жертвите на изнасилване, включително жесток побой, задушаване, душене, рязане и стрелба в близост до главата на жертвата. В редица случаи по време на изнасилването са присъствали членове на семейството.

Един свидетел на изнасилване съобщава, че когато войник изнасилил бременната й дъщеря, той казал: “Не е страшно, всички го правят”.

В документа са описани подробно няколко случая на изнасилване и сексуално насилие, извършени от руски военни в Херсонска и Запорожка област.

През март 2022 г. руски войник идва в дома на 83-годишна жена и я принуждава да отвори вратата. Попитал я дали познава някой, който сътрудничи на украинските въоръжени сили, и я пребил с пушката си. Войникът й наредил да се съблече, изнасилил я и продължил да я изнасилва и бие в продължение на няколко часа. Той заплашил, че ще изнасили съпруга на жената, който е бил с увреждания и присъствал в къщата. Войникът откраднал някои вещи.

През март и април 2022 г. няколко групи руски войници многократно посещават дома и магазина на семейна двойка. Жертвата съобщава, че войниците са грабили, принуждавали са я да им готви, къпали са се и са спали в дома й. По време на едно от посещенията през април 2022 г. руските войници заключват мъж в една стая. Един от войниците заплашил да убие 59-годишната жена и я тормозил сексуално, докато многократно презареждал пушката си. По-късно, през април 2022 г., трима руски войници нахлуват през нощта в къща и стрелят по мъж, но пропускат. Двама войници пребили жената с пушки и я ритали, заплашили я, че ще я застрелят, разкъсали дрехите й и я изнасилили. Тя се опитала да избяга, но била хваната, завлечена в една къща и отново изнасилена.

През май 2022 г. трима руски войници идват в къщата на съпружеска двойка, която е останала да се грижи за баба си. Те пребили 52-годишния мъж, а 50-годишната жена била изнасилена последователно и от тримата. Двойката съобщава за изнасилването на руски военен командир. Съседи разказват, че след това трима различни войници “търсили жената, която съобщила за изнасилването”, дошли в дома на двойката и застреляли и двамата.

През юли 2022 г. руски войник дошъл в дома на 75-годишна жена, където тя била сама, за да пази имуществото си. Войникът я нападнал, ударил я в лицето, гърдите и ребрата и я душил, докато я разпитвал. Наредил й да се съблече и когато тя отказала, разкъсал дрехите й, порязал корема  й с малък остър предмет и я изнасилил няколко пъти. На следващата сутрин той отново я изнасилил и я пребил. В резултат на това жертвата получила няколко счупени ребра и избити зъби.

Генерална прокуратура на Украйна и други компетентни органи са регистрирали над 100 хил. наказателни производства, свързани с военни престъпления от страна на руски военнослужещи.(УВести)