Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОБРЪЩЕНИЕ НА ДЖО БАЙДЪН КЪМ НАЦИЯТА ЗА ПОДКРЕПАТА ЗА УКРАЙНА И ИЗРАЕЛ

Не можем и няма да позволим на терористи като ХАМАС и тирани като Путин да победят!

Киев, 20 октомври 2023.- Вчера, след като се завърна от Близкия изток, където Израел се готви да започне наземна операция против терористичната групировка ХАМАС в сектора Газа, американския президент Джо Байдън се обърна на сънародниците.

Основните акценти в словото му са:

“Намираме се в критичен момент от историята. Това е един от онези моменти, в които днешните ни решения ще определят бъдещето за десетилетия напред.

Тази сутрин се върнах от Израел. Терористичната групировка ХАМАС е отприщила чисто зло в света. В Израел видях силни, решителни и издръжливи хора – но и гневни, шокирани хора, които са дълбоко наранени.

ХАМАС

Нападението срещу Израел е ехо от почти 20-месечната война, трагедията и жестокостта, нанесени на народа на Украйна. Народ, който пострада много, след като Путин започна пълномащабна инвазия.

Не сме забравили за масовите гробове. Погребаните тела със следи от изтезания. Изнасилванията, които руснаците използваха като оръжие. Хиляди и хиляди украински деца, които бяха откраднати от родителите им и насилствено отведени в Русия.

ХАМАС и Путин представляват различни заплахи. Но те имат нещо общо: и двамата искат да унищожат напълно една съседна демокрация.

Целта на съществуването на ХАМАС е да унищожи държавата Израел и да избива евреи. ХАМАС не представлява палестинския народ. Хамас използва палестински цивилни граждани като жив щит, в резултат на което невинни палестински семейства страдат неимоверно много.

В същото време Путин отрича, че Украйна има или някога е имала реална държавност. Той твърди, че Украйна е създадена от СССР. Само преди две седмици той заяви, че ако САЩ и нашите съюзници се оттеглят, военната подкрепа за Украйна ще продължи, цитирам, една седмица. Но ние няма да отстъпим.

Знам, че тези конфликти може да изглеждат далечни. И естественият въпрос е: защо това има значение за Америка? Затова позволете ми да споделя с вас защо гарантирането на успеха на Израел и Украйна е от решаващо значение за националната сигурност на САЩ.

Историята ни е научила, че когато терористите не плащат цената за своя терор, а диктаторите не плащат цената за своята агресия, те предизвикват още по-голям хаос, смърт и разрушения. Те не спират. Цената и заплахата за Америка и света нарастват.

Ако не спрем жаждата на Путин за власт и контрол над Украйна, той няма да спре с Украйна. Путин вече заплаши да напомни на Полша, че западните им земи са подарък от Русия. Един от неговите съветници нарече Естония, Латвия и Литва балтийските провинции на Русия. Всички те са страни от НАТО.

Русия и Иран. Първата иска да унищожи Украйна, вторият – Израел

Нашите съюзници и, което е най-важно, нашите противници извън Европа наблюдават реакцията ни в Украйна. Ако останем безучастни и позволим на Путин да заличи независимостта на Украйна, агресорите по света ще се осмелят да направят същото. Рискът от конфликт и хаос може да се разпространи и в други части на света.

Ето защо утре ще изпратя спешно искане до Конгреса за финансиране на нуждите на националната сигурност на Америка, за подкрепа на нашите критични партньори, включително Израел и Украйна.

Това е разумна инвестиция. Тя ще донесе дивиденти за американската сигурност на поколенията. Тя ще помогне за сигурността на американските войски. Тя ще ни помогне да изградим един по-сигурен свят с мир и просперитет за нашите деца и внуци.

Ще се уверим, че “Железният купол” ще продължи да охранява небето над Израел. Ще се уверим, че враговете в региона знаят: Израел е по-силен от всякога и ние ще предотвратим разпространението на този конфликт.

В същото време с г-н Нетаняху обсъдихме критичната необходимост Израел да действа в съответствие със законите на войната. Това означава да защитим цивилното население по възможно най-добрия начин по време на военните действия. Населението на Газа има спешна нужда от храна, вода и лекарства. Както израелците, така и палестинците заслужават да живеят в сигурност, достойнство и мир.

Относно Украйна. Моля Конгреса да се увери, че можем да продължим да изпращаме на Украйна оръжията, от които се нуждае за собствената си отбрана. За да може Украйна да спре бруталността на Путин.

И те успяват. Путин смяташе, че може да превземе Киев и цяла Украйна за няколко дни. Повече от година Путин не успя – и продължава да се проваля. Киев все още стои благодарение на смелостта на украинския народ. Украйна си върна над 50% от територията, окупирана някога от руските войски. Какво щеше да се случи, ако си бяхме тръгнали?

Байдън: Украинците се нуждаят от помощ

От самото начало заявих, че няма да изпратя американски войски да се бият в Украйна. Всичко, което Украйна иска, е помощ. Оръжия, боеприпаси и възможност да прогони руските нашественици от нашата земя. Става въпрос за системи за противовъздушна отбрана, които ще свалят руските ракети над украинските градове.

Изпращаме на украинците оборудване, което се намира в нашите складове. А когато вземем парите, отпуснати от Конгреса за тази цел, ги използваме, за да попълним собствените си запаси с ново оборудване, което е произведено в Америка. Както и по време на Втората световна война, патриотичните американски работници сега изграждат арсенала на демокрацията.

Позволете ми да завърша със следното: по-рано тази година се качих на борда на Air Force One за секретен полет до Полша. Оттам се качих на влак до Киев със затъмнени прозорци – 10-часово пътуване в двете посоки. За да подкрепя украинците в навечерието на годишнината от тяхната смела борба.

Бях придружен от малка група бодигардове и няколко съветници. Но когато слязох от влака и се срещнах с президента Зеленский, не се почувствах сам. Донесох със себе си идеята за Америка, обещанието за Америка, на хората, които днес се борят за същото, за което ние се борихме преди 250 години: свобода, независимост, самоопределение.

И докато вървях из Киев с президента Зеленский, с предупрежденията за въздушно нападение в далечината, почувствах това, в което винаги съм вярвал – по-силно от всякога. Америка е фар за света. Тя все още е такава.

Но времето е от съществено значение. Знам, че имаме различия у дома. Трябва да ги преодолеем. Не можем да позволим на дребната партизанска политика да попречи на отговорността ни като велика нация. Не можем и няма да позволим на терористи като ХАМАС и тирани като Путин да победят. Отказвам да позволя това да стане.

В моменти като този трябва да си спомним кои сме. Ние сме Съединените американски щати. Съединените американски щати! И няма нищо, нищо, което да е извън нашите възможности, ако направим това заедно.

Моите колеги американци, благодаря ви за отделеното време. Бог да ви благослови и Бог да благослови нашите войски”.(УВести)