Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РАКЕТИТЕ ATACMS МОГАТ ДА ПОВЛИЯЯТ ЗНАЧИТЕЛНО НА СИТУАЦИЯТА НА БОЙНОТО ПОЛЕ

Киев, 18 октомври 2023.- Ракетите с далечен (165 км) обсег на действие ATACMS представляват заплаха за руската авиация и складовете за боеприпаси в тила.

Това отбелязват анализатори от Института за изследване на войната (ISW), съобщава “Цензор.Нет”.

Експертите на Института смятат, че ударите на Украйна по летища в окупираните територии (като вчерашните атаки по летищата в Бердянск и Луганск) ще принудят руското командване да разпръсне авиационните си средства и да пренасочи част от самолетите към летища, разположени по-далеч от фронтовата линия. Досега, например, използването на самолети от летището в Бердянск позволявало руснаците да възпират украинското настъпление в Запорожка област.

Руските военни блогъри вече направиха паралел с доставката на HIMARS преди една година, които помогнаха за унищожаването на струпване на вражески самолети в Чернобаивка. Тогава руснаците трябваше да се адаптират към новите условия и сега са изправени пред подобна ситуация.

“Вероятното разпръскване на руската авиация по летищата на окупираната територия на Украйна и пренасочването на самолети по-далеч от фронтовата линия вероятно ще наруши руската авиационна поддръжка на отбранителните усилия и местните настъпателни операции”, отбеляза ISW.

Това, вероятно, ще бъде особено важно за руските хеликоптери, които дълго време действаха в сравнително малки участъци от фронтовата линия, за да атакуват настъпващите механизирани украински сили в началото на настъплението през юни и юли т.г., отбелязват анализаторите.

Същите заплахи са налице и за руските складове, които са били скрити по-назад в тила и разпръснати след ударите с HIMARS.

“ATACMS вероятно ще представлява подобно предизвикателство за руските сили, а руските сили могат или да се съсредоточат върху укрепването на съществуващите складове, или да създадат още по-разпръсната и следователно прекалено разширена система за логистика на боеприпасите”, пише ISW.(УВести)

Още по темата:

МОЩЕН РАКЕТЕН УДАР ПО ЛЕТИЩАТА НА РАШИСТИТЕ В БЕРДЯНСК И ЛУГАНСК

Генералният щаб на ВСУ пуска видео от дебюта на ATACMS в Украйна от вчерашната атака по летищата в Луганск и Бердянск: