Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОЩЕН РАКЕТЕН УДАР ПО ЛЕТИЩАТА НА РАШИСТИТЕ В БЕРДЯНСК И ЛУГАНСК

Киев, 17 октомври 2023.- Украинските Сили за специални операции (ССО) проведоха успешна операция “Dragonfly”, нанасяйки мощен ракетен удар по летищата на руските нашественици в окупираните Бердянск на брега на Азовско море и Луганск в Източна Украйна.

Това съобщиха от ССО, съобщава “Цензор.Нет”.

“Силите за специални операции получиха информация за използването от противника на летища в окупираните Бердянск и Луганск, както и за наличието на значителен брой самолети и специална техника и боеприпаси. Тази информация беше проверена и потвърдена. Координатите и необходимите данни бяха предадени на Силите за отбрана за нанасяне на удар. В резултат на огневия удар през нощта на 16 срещу 17 октомври окупаторите понесоха значителни загуби”, се казва в изявлението.

Предварително, в Бердянск и Луганск са унищожени:

– девет хеликоптера от различни модификации;

– специално оборудване, което се е намирало на летищата;

– пускова установка за противовъздушна отбрана;

– склад за боеприпаси;

– повредени са пистите на летищата.

Отбелязва се, че складът за боеприпаси в Бердянск се е взривявал до 4 ч. сутринта, а в Луганск – до 11 ч. сутринта.

“Загубите на противника в жива сила възлизат на десетки загинали и ранени. Телата все още се изваждат от развалините”, добавиха от ССО.(УВести)

Още по въпроса:

Според украинския военен експерт полковник Роман Свитан, този удар е нанесен с американки ракети ATACMS с голям обсег на действие, които Киев у получил в ограничени количества “за проба”.