Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ ИСКАТ ДА ДАДАТ НА УКРАЙНА $300 МЛРД. ЗАМРАЗЕНИ РУСКИ АКТИВИ, НО…

Киев, 15 октомври 2023.- Високопоставени американски служители полагат усилия да накарат западните правителства да използват $300 млрд. в замразените резерви на руската централна банка, за да помогнат на Украйна.

Това пише Washington Post, позовавайки се на свои събеседници.

“Активизирането за използване на тези активи за Украйна идва, когато правителствата на САЩ и европейските държави, които подкрепят Киев, са изправени пред нови вътрешнополитически пречки да отклоняват средствата на данъкоплатците за военни нужди.

Кремъл има замразени около $300 млрд. в различни банкови сметки в западни страни, но експертите предупреждават, че получаването на тези пари би довело до правни проблеми и големи финансови рискове, отбелязва WP.

Американски служители твърдят, че руските банкови резерви не могат да заменят поредната спешна военна и финансова помощ от САЩ, от която Украйна се нуждае. Дори и оптимистите във Вашингтон на подобна идея смятат, че процедурата с руските $300 млрд. ще отнеме месеци, дори година, преди те да стигнат до Киев. Още повече, че руските резерви се съхраняват в Европа, където ръководителите на централните банки вече изразиха “сериозни резерви” за такава конфискация, защото тя би могла да повлияе върху западната икономика.

Отбелязва се, че ако Вашингтон беше действал сам, той можеше да използва само $5 млрд. – малка част от общото количество руски активи, съхранявани по света. Но администрацията на Байдън намира все повече аргументи, за да насърчи Запада да пренасочи руски активи, въпреки желанието на някои американски служители тези пари да бъдат използвани “не за финансиране на войната, а само за възстановяване на Украйна“.

Използването на руски активи би имало очевидно политическо предимство, тъй като няма да наложи по-големи разходи на западните данъкоплатци. Според човек, запознат с дискусията, САЩ са станали много по-отворени не само за конфискуване, но и за използване на руски активи.

Друг анонимен събеседник каза, че има нарастващ международен консенсус о въпроса.

WP отбелязва, че все още остават “огромни правни и финансови пречки“. Освен това някои финансови експерти се опасяват, че ако замразените руски активи бъдат конфискувани, други правителства ще решат да изтеглят парите си от ЕС.(УВести)