Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МЛАДИ И ОБРАЗОВАНИ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ НАПУСКАТ ПОЛША, ОТИВАТ В ГЕРМАНИЯ

Киев, 15 октомври 2023.- Повече от половината – 53%, украински бежанци на възраст под 35 години, които са били в Полша от началото на войната, са се преместили в Германия.

Това показват резултатите от проучване, проведено от EWL Migration Platform и Центъра за източноевропейски изследвания на Варшавския университет по поръчка полското правителство, съобщава “Європейська правда”.

От тези тези 53% хора на средна възраст 35 години само 2% не са били в състояние да работят. “Това показва, че тези млади хора са по-мобилни и готови да си намерят работа“, коментира Марчин Колоджейчик, директор по международното набиране на персонал на EWL Migration Platform.

Отбелязва се, че след пълномащабната инвазия германският трудов пазар за първи път реално стана достъпен за украинците. В същото време гражданите на Украйна привлякоха вниманието към себе си с висока професионална активност. Почти всеки втори (47%) бежанец от Украйна, преместил се от Полша в Германия, говори английски поне на комуникативно ниво. В същото време всеки четвърти респондент (24%) декларира владеене на немски език, малко по-малко полски – 22%.

И още данни от проучването: 36% от анкетираните са дошли в Германия с едно дете, а всеки десети – с две деца. Две основни причини, поради които украинците напускат Полша: наличие на приятели и познати в Германия и по-високи доходи и социални придобивки.

Проучването е проведено през август 2023 г. Бяха интервюирани 400 пълнолетни граждани на Украйна, дошли в Полша след началото на войната и след това заминали за Германия.

От началото на войната преди 599 дни от 5 млн. украински бежанци половината от тях са се озовали в Полша. В Германия са били 400 хил.(УВести)

Още по темата:

УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ МАСОВО НАПУСКАТ ПОЛША. ПОЕМАТ КЪМ ГЕРМАНИЯ