Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА УКРАЙНА СТАВА ВСЕ ПО-ТРУДНО ДА ПОЛУЧАВА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ОТ ПАРТНЬОРИ

Киев, 15 октомври 2015.- Сега Украйна полага двойно повече усилия, за да убеди партньорите да предоставят подкрепа.

Това каза министърът на финансите на Украйна Сергий Марченко съобщава “Цензор.Нет”.

Сергий Марченко

“Виждам голяма умора сред нашите партньори, те биха искали да забравят за войната, но войната все още продължава, в пълен мащаб“, каза Марченко в кулоарите на Международния валутен фонд (МВФ) по време на срещата на Световната банка в Маракеш.

Според него, сега Украйна полага “два пъти повече усилия, за да убеди партньорите да предоставят подкрепа, в сравнение с последните годишни срещи през април”.

Докато руската агресия продължава, Украйна се нуждае от финансова подкрепа от Запада, за да покрие своя бюджетен дефицит от $43 млрд. през 2024 г.. Но преговорите тази седмица бяха засенчени от изненадващо пламналия конфликт между Израел и групировката ХАМАС. Той избухна точно в момент, когато делегатите се отправиха към Маракеш.

Марченко още каза, че “геополитическите промени и вътрешният политически контекст в различни страни” намаляват желанието на правителствата да подкрепят Украйна. Той спомена за изборите в САЩ и Европейския съюз догодина. Преди две седмини Словакия избра нов парламент. Днес поляците гласуват за Сенат и Сейм.

В бюджет-2024 Украйна залага 50% за сектор отбрана и сигурност, а Русия – 30%.(УВести)