Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АТАКАТА НА ХАМАС ЩЕ СЛОЖИ КРАЙ НА РУСКО-ИЗРАЕЛСКОТО ПРИЯТЕЛСТВО

Киев, 15 октомври 2023.- Подкрепата на Русия за Иран, който финансира ХАМАС, и фактът, че Русия не осъжда агресията на ХАМАС, ще окажат изключително негативно влияние върху израелско-руските отношения, смятат анализаторите на The Wall Street Journal, на което се позовава агенцията “РБК-Украйна”.

Изданието отбелязва, че дори нахлуването на Русия в Украйна и затоплянето на отношенията с Иран не са успели да влошат отношенията на Москва с Иерусалим. Двамата лидери продължават да поддържат контакти, а Нетаняху декларира неутрален подход към войната в Украйна, като отказва да предостави военна помощ, включително системи за ПВО.

Иранското ръководство начело с президента Ебраим Раиси оказва на Русия мощна военна помощ

“Сега, след смъртоносната атака срещу Израел от страна на подкрепяните от Иран бойци на ХАМАС, тези разговори изглежда са спрели. Путин е един от малкото световни лидери, които не са се обадили на Нетаняху, за да изразят съболезнования за смъртта на над 1300 израелци, убити от ХАМАС при нападението”, отбелязва WSJ.

От началото на руско-украинската война се наблюдават тектонични промени в ролята на Русия в Близкия изток. В търсене на оръжия и съюзници Путин промени отношенията си с Иран и засили връзките си с арабски държави като Египет, Ирак и Обединените арабски емирства.

“Русия търси партньор, който може да осигури оръжия, но сътрудничеството й с Иран е продиктувано и от по-ярки антизападни настроения”, казва Николай Кожанов – експерт по руско-иранските отношения в Катарския университет.

По-специално, иранското и руското сътрудничество се разпростира върху спонсорираната от Техеран групировка ХАМАС, която преди една седмица нахлу в Израел. През миналата година поне две делегации на високо равнище са ходели за Москва за преговори.

Преди два дни ХАМАС благодари на Путин за позицията му относно “продължаващата ционистка агресия срещу нашия народ и отхвърлянето на блокадата на Газа”. Както се знае, Руската Федерация не осъди терористичното нападение против Израел.

През септември 2022 г. външният министър на Русия Сергей Лавров прие в Москва делегация на ХАМАС

“Междувременно Кремъл има вътрешни причини да приветства войната по-далеч от руските граници. В навечерието на президентските избори в Русия през март догодина Путин търси начин да отвлече вниманието от войната в Украйна. Той често е поддържал 23-годишното си управление в Русия, като е използвал държавните медии, за да неглижират вътрешните проблеми, но да наблягат върху безредиците в чужбина”, пише вестникът.

От миналата събота насам войната в Украйна е изтласкана от първите страници на вестниците по света и в самата Русия, където медиите са насочили вниманието си към Израел и Газа. Руските официални лица разказват, че конфликтът в Израел е удар по престижа на САЩ и той ще принуди Вашингтон да оцени собствените си възможности за едновременно предоставяне на помощ и на Киев, и на Йерусалим.

“В първите си коментари по повод нападенията на ХАМАС Путин разкритикува САЩ, като нарече нападенията “ярък пример за провала на политиката на САЩ в Близкия изток”, които никога не са защитавали интересите на палестинците в мирните преговори. А преди два дни той подхвърли, че Израел има право да се защитава от нападенията на ХАМАС, но призова за мирни преговори, които да доведат до създаването на независима палестинска държава”, допълва вестникът.

Както отбелязва Томас Греъм – изтъкнат сътрудник в Съвета за международни отношения, руските медии, вероятно, ще се възползват от всяко напрежение в Израел или другаде, за да отклонят вниманието от вътрешните проблеми в Русия.(УВести)