Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ПОДПИСА УКАЗ: НАД 21% ОТ БВП ОТИВА ЗА ОТБРАНА

Киев, 10 октомври 2023.- Президентът Володимир Зеленский подписа указ, с който влиза в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) за отделяне на повече от 21% от БВП от държавния бюджет за отбрана.

Според документа, при финализирането на проекта на държавния бюджет за 2024 г. правителството трябва да предвиди общ финансов ресурс за отбрана в размер на най-малко 21,6% от БВП. В същото време, Министерския съвет трябва да предвиди разходи в размер на най-малко 1,69 трлн. грн. за финансиране на нуждите на сектора за сигурност и отбрана на Украйна.

Припомняме, че правителството одобри проектобюджета за 2024 г. със собствени приходи на общия бюджетен фонд в размер на 1 трлн. 560 млрд. гривни и разходи на общия фонд в размер на 3 трлн. 108 млрд. гривни. Повече от половината от всички бюджетни средства ще бъдат насочени към осигуряване на отбраната и сигурността на Украйна – 1 трилион 685 млрд. (над 42 млрд. евро). Тази сума е със 113 млрд. грн. повече, отколкото през тази година.(УВести)