Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE WALL STREET JOURNAL: ИРАН Е ПОМОГНАЛ ЗА ПЛАНИРАНЕТО НА НАПАДЕНИЕ ПРОТИВ ИЗРАЕЛ

Техеран не отрича, че целта му е унищожаване на държавата Израел, но казва, че с тази атака няма нищо общо

Киев, 09 октомври 2023 г. – Ирански служители по сигурността са помогнали за планирането на изненадваща ракетна атака на Хамас против Израел с над хиляда жертви, станала на 07 октомври, и са дали зелена светлина за нападението на среща в Бейрут миналия понеделник, твърдят неназовани високопоставени членове на Хамас и Хизбула.

Това съобщава електронното издание “Цензор.Нет”, като се позовава на The Wall Street Journal.

Офицери от Корпуса на стражите на Ислямската революция на Иран работят с Хамас от август насам за планиране на въздушна, сухопътна и морска инвазия.

Детайлите на операцията са били финализирани по време на няколко срещи в Бейрут, на които са присъствали офицери от Корпуса и представители на четири, подкрепяни от Иран, бойни групировки, включително Хамас, която държи властта в Газа, и Хизбула – шиитска бойна групировка и политическа фракция в Ливан.

Тази снимка е от 09 септември 2022 г. от срещата на руския външен министър Сергей Лавров и лидера на Хамас Исмаил Гани. Не е зле да се проучи и руско участие в атаката на Израел и дали Русия ще се намеси със своите “миротворци” в Палестина

Представители на САЩ, обаче, твърдят, че няма доказателства за участието на Техеран. В интервю за CNN, излъчено вчера, държавният секретар Антъни Блинкен заяви: “Все още не сме видели доказателства, че Иран е ръководил тази конкретна атака или стои зад нея, но със сигурност може да се говори за дългогодишна връзка”.

“На този етап не разполагаме с никаква информация, която да потвърждава това участие”, заяви американският служител за срещите.

Въпреки това, европейски служител и съветник на сирийското правителство предоставиха информация за иранско участие в подготовката на нападението, както и високопоставени членове на Хамас и Хизбула.

Иранската делегация в ООН в Ню Йорк не отговори на молбата за коментар. Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, похвали нападенията, като в публикация в X, известен преди като Twitter, заяви, че “ционисткият режим ще бъде унищожен от ръцете на палестинския народ и съпротивителните сили в целия регион”. Той, обаче, отрече, че официален Техеран е причастен към съботната атака.

Една директна роля на Иран би извадила от сянката дългогодишния конфликт на Техеран с Израел, което увеличава риска от разширяване на конфликта в Близкия изток. Високопоставени израелски служители в областта на сигурността се зарекоха да нанесат удар по иранското ръководство, ако се установи, че Техеран е отговорен за убийството на израелци.

По-широкият план на Корпуса е да създаде ескалация от няколко фронта, която да задуши Израел от всички страни – Хизбула и Народния фронт за освобождение на Палестина на север и Палестинския ислямски джихад и Хамас в Газа и Западния бряг.

На този етап Израел допуска участие, макар и косвено, на Иран в тази война. Търсят се доказателства.

В Украйна пък доказателства на иранското участие има. Техеран доставя на Русия дронове-камикадзе “Шахед”, с които руснаците разрушават украинската инфраструктура, особено енергийната. Преди няколко месеца в Татарстан вече е започнал на работи завод за производства на тези дронове с името “Геран”. Москва, на свой ред, се задължи да продаде на иранците 24 свои самолета Су-35. Кремъл моли Иран и за балистични ракети, но засега тази сделка е стопирана от остро предупреждение на САЩ.(УВести)