Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

BLOOMBERG: АТАКАТА НА ХАМАС Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОВАЛ НА ИЗРАЕЛСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

Киев, 08 октомври 2023 г. – Изненадващото нахлуване на ХАМАС в Израел вчера ще се смята за един от най-големите провали на израелското разузнаване след войната от 1973 г. насам Това съобщава “РБК-Україна“, позовавайки се на агенция “Bloomberg”.

Според изданието, нападението на ХАМАС е включвало сложни операции по суша и море, както и ракетни атаки. Планирането на подобни действия е било трудно да бъде пропуснато.

Въпреки че израелски официални лица от месеци твърдят, че палестинските бойци подготвят нападение, Bloomberg смята, че министър-председателят Бенямин Нетаняху е бил изненадан. Израел и неговият съюзник САЩ ще проучват кой носи най-голяма отговорност.

“За мен е шокиращо, че те са били в състояние да направят това и Израел или Съединените щати не са обърнали внимание”, каза Мартин Индик, бивш посланик на САЩ в Израел.

Bloomberg припомня, че инвазията на Хамас се състоя точно 50 години след като Израел не успя да предотврати изненадващо нападение от страна на Египет и Сирия (войната Йом Кипур – Ден на изкуплението).

Междувременно израелските официални лица казват, че е твърде рано да се каже какво се е объркало, и отхвърлят всякакви сравнения.

В публикацията се подчертава, че израелските служби за сигурност отделят значителни ресурси за наблюдение на палестинците, особено ХАМАС, чрез мрежи от информатори и технологии за наблюдение.

Както е известно, вчера, 7 октомври, бойци на ХАМАС от ивицата Газа навлязоха в южната част на Израел. Това беше предшествано от множество ракетни нападения срещу израелска територия. До вечерта израелската армия възвърна контрола над част от територията и предприеха ответни действия срещу военни обекти и седалището на ХАМАС. През нощта страните си размениха ракетни атаки. Твърди се, че един от лидерите на тази групировка – Айман Юнис, е бил ликвидиран в резултат на израелски ракетен удар по сектора Газа.(УВести)

Още по темата:

РУСИЯ ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ИЗПОЛЗВА УДАР ПО ИЗРАЕЛ, ЗА ДА НАМАЛИ ПОДКРЕПАТА НА ЗАПАДА ЗА УКРАЙНА