Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ФЕЙК ЗА УКРАИНСКИ ОРЪЖИЯ ЗА ХАМАС

Киев, 08 октомври 2023.- Руснаците се опитват да се оправдаят и да създадат илюзията, че не са замесени с терористите от ХАМАС, заявява украинското министерство на отбраната

Руските пропагандни канали активно разпространяват фейк, че бойци от ХАМАС уж се бият с израелската армия с оръжия от Украйна. По-специално се отбелязва, че близо до Ашкелон израелски войници са арестували бойци, за които се твърди, че са имали украински противотанкови гранатомети (РПГ-7) или гранати за тях (подробностите на “легендата” очевидно не са съгласувани с пропагандистите). Оръжията уж носели маркировката на “украинско подразделение от Мукачево, Закарпатска област”.

Министерството на отбраната на Украйна излезе със следния коментар:

“Руските пропагандисти разпространяват видеоклип, в който представители на терористичната групировка ХАМАС уж демонстрират украински оръжия. По-специално, на арабски език се заявява, че именно Украйна е продала западни оръжия на терористите. Видеото продължава само 12 секунди и поражда много съмнения”, заяви Военният медиен център – медийна платформа на Силите за отбрана на Украйна.

Отбелязва се, че западните партньори на Украйна внимателно следят, къде се намиран оръжията и военното оборудване, които доставят на Украйна за противодействие на Русия.

Военният медиен център предполага, че видеоклипът е заснет набързо от един от руските центрове за информационни и психологически операции.

Москва, 13 септември 2022 г. Сергей Лавров – външен министър на Русия, приема лидера на ХАМАС Исмаил Гани

“По този начин руснаците се опитват да се оправдаят и да създадат илюзията, че не са замесени с терористите от ХАМАС. Знаем за срещите на високопоставени руски служители с лидери и членове на тази терористична организация. Терористите си сътрудничат с терористите от дълго време”, заявиха от Центъра.

Дружба от векове за векове…

Припомняме, че вчера, 07 октомври, ХАМАС нанесе масиран ракетен удар по централната и южната част на Израел. Съобщава се за над 600 жертви, много ранени и отвлечени.

В страната е обявено военно положение и мобилизация. Израелската армия започна антитерористична операция “Железни мечове” в отговор на нападението на ХАМАС.

Днес ЦАХАЛ – израелска армия, е възстановила контрол върху по-голямата част от граничните селища в ивицата Газа, в която са проникнали главорезите от ХАМАС и Ислямски джихад.

По данни на Министерството на външните работи на Украйна сред загиналите в Израел има двама украински граждани.(УВести)

Още по темата:

РУСИЯ ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ИЗПОЛЗВА УДАР ПО ИЗРАЕЛ, ЗА ДА НАМАЛИ ПОДКРЕПАТА НА ЗАПАДА ЗА УКРАЙНА