Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОМОЩТА ЗА КИЕВ СЕ ПРЕВРЪЩА В ПОЛИТИЧЕСКИ ФУТБОЛ В САЩ И ДРУГИ СТРАНИ

Разходите, насочени за борбата на Украйна, са незначителни в сравнение с разходите, ако се допусне Русия на Путин да победи

Киев, 08 октомври 2023.- Украйна е изправена пред трудни времена. Четири месеца след началото на офанзивата против руската инвазия тя не успя да постигне очакваните пробиви. Междувременно подкрепата за Киев се превръща в политически футбол сред някои западни съюзници, пише FT.

Засега Конгресът на САЩ отхвърли да предостави на Украйна помощ от $6 млрд., но, както се съобщава, се подготвя нов сериозен военен пакет

Неотдавна Конгресът на САЩ отхвърли помощта за Киев в размер на $6 млрд., за да предотврати спирането на работата на правителството. В Словакия партията на явно проруския бивш премиер Роберт Фицо спечели най-много гласове на парламентарни избори няколко дни след като министър-председателят на Полша заплаши да прекрати оръжейните доставки за Киев на фона на спор за износа на зърно.

Изводът е ясен: западните съюзници на Украйна трябва да намерят начини както да ускорят подкрепата си за Украйна, така и да я осигурят за в бъдеще в условията на това, което може да се превърне в многогодишна война на изтощение.

Антиукраинските течения в западната политика не бива да се надценяват.

В Конгреса има, макар и да са малко, крайно десни републиканци. Партията на Фико Смер получи едва 23% от гласовете в Словакия. Националистическата партия “Право и справедливост” в Полша се бори да запази парламентарното си мнозинство на изборите. Но необмислената предизборна реторика може да повлияе на начина, по който партиите действат на власт, а хардлайнерите в малцинството могат да намерят начини да държат останалите за заложници. Ако това стане, Словакия, водена от Фицо, може да се присъедини към Унгария и да допълни “проруския отбор”.

Джон Байдън и Володимир Зеленский – ще продължи ли американската подкрепа за Украйна?

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че ще бъде постигнато споразумение за предоставяне на допълнителна помощ от $24 млрд. за Украйна, но политиката не е лесна. Още повече, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп може да се върне на поста си след 16 месеца.

Така че подкрепата за Киев трябва да бъде възможно най-ориентирана към бъдещето. ЕС мъдро обяви намерението си да създаде четиригодишен “Фонд за Украйна” на стойност 50 млрд. евро. Общата военновременна бюджетна подкрепа на ЕС за Украйна трябва да надхвърли тази на Съединените щати през тази година. Европа, включително Обединеното кралство, може да бъде принудена да поеме по-голяма финансова и военна тежест, ако политическата ситуация в САЩ се влоши. На най-големите държави в ЕС – Франция, Германия и Италия – се пада основната отговорност да удържат линията, което няма да е лесно, когато ключови опозиционни партии проявяват проруски симпатии.

Необходимо е също така да се удвоят усилията за постигане на по-голяма икономическа независимост на Украйна. Застраховката срещу военни рискове, която да покрие загубите на местните и чуждестранните инвеститори, би помогнала за създаване на доверие за инвестиране в спешни проекти за възстановяване и укрепване на отбранителния производствен капацитет на Украйна. Както и осигуряването на повече системи за противовъздушна отбрана за градовете извън Киев – което също би могло потенциално да насърчи завръщането на повече бежанци от чужбина. Осигуряването на повече противокорабни ракети на Украйна би й помогнало да осигури жизненоважни черноморски маршрути за износ на зърно и стомана.

Тази година Украйна събра почти 50 млн. т. зърнени и зърнено-бобови храни и е готова значителната част от тях за изнесе

За да пробие силно укрепените отбранителни линии на Русия и да си възвърне територията, Украйна трябва да получи сериозни инструменти – включително изтребители F-16 и ракети с далечен обсег като ATACMS и TAURUS. Армията й трябва да бъде модернизирана и оборудвана по стандартите на НАТО. Западното обучение на украинските войски следва да бъде по-задълбочено и всеобхватно, но, същевременно, по-добре адаптирано към начина, по който украинците предпочитат да воюват на фронта. Защото такава война западните армии не са водили от 1945 г.

Украинците се нуждаят и от по-голяма увереност, че страната им има сигурно бъдеще в евроатлантическите институции. Срещата на върха на НАТО през юли беше очевиден провал. Но на срещата на върха на ЕС през декември се очаква да бъде поет ангажимент за започване на преговори за присъединяване с Киев – при условие, че Украйна изпълни и договорените цели (седем точки) за реформи.

С намаляването на разходите за живот популистките партии лесно могат да твърдят, че разходите трябва да се насочат към вътрешни приоритети. Но подкрепящите Киев трябва да отправят мощно послание: разходите, насочени за борбата на Украйна, са незначителни в сравнение с разходите за допускане на победа на Русия на Путин, пише FT.(УВести)

Още по темата:

РУСИЯ ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ИЗПОЛЗВА УДАР ПО ИЗРАЕЛ, ЗА ДА НАМАЛИ ПОДКРЕПАТА НА ЗАПАДА ЗА УКРАЙНА