Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ: РИСКОВЕТЕ ОТ ЕСКАЛАЦИЯ СА НИЩО В СРАВНЕНИЕ В ТОВА ПУТИН ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА

Киев, 07 октомври 2023.- Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на Германия да предостави на Украйна още една система “Patriot” и подчерта, че не трябва да се позволява на Русия да спечели в Украйна.

Това той каза в интервю за “Welt”, съобщава “Європейська правда”.

“Разбирам загрижеността, че подкрепата ни за Украйна носи риск от ескалация, но този риск бледнее в сравнение с това да позволим на Путин да спечели тази война. Ако Путин спечели войната в Украйна, той, най-вероятно, отново ще прибегне до насилие”, подчерта генералният секретар на НАТО.

“Можем да очакваме нови руски атаки на украинската енергийна система. Противовъздушната отбрана е от решаващо значение за спасяването на живота на украинците”, подчерта Столтенберг.

Канцлер Олаф Шолц

Докато обсъждането в Германия за това дали Берлин трябва да достави на Украйна крилати ракети с голям радиус на действие “Taurus” отново набира скорост, Столтенберг похвали Берлин. “Доставката на оръжия е национален въпрос. Приветствам силната подкрепа на Германия за Украйна”, каза той.

Ръководителят на НАТО коментира и заплахите на Москва за евентуално използване на тактически ядрени оръжия. “Ядрената реторика на Русия е абсолютно безотговорна, но рискът Русия да използва ядрени оръжия остава нисък”, каза Столтенберг.

Според него, Москва е наясно, че ядрената война никога не може да бъде спечелена и не трябва да се води. “Разбира се, ние продължаваме да наблюдаваме много внимателно действията на Русия. НАТО е ядрен съюз и ядреното възпиране работи вече 75 години”, каза той.

“Taurus” струва $1 млн. и има радиус на действие 500 км, може да се изстрелва от самолет (Су-24)

Да припомним, че на 5 октомври т.г. германският канцлер Олаф Шолц обясни, че Германия все още не е взела решение да достави на Украйна ракети “Taurus”, тъй като не иска да допусне “ескалация” на войната.(УВести)