Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА СРЕЩА НА ДИСКУСИОНЕН КЛУБ ВЪВ ВАЛДАЙ ПУТИН НАГОВОРИ МНОГО ГЛУПОСТИ

В речта си руският диктатор заплаши света, че ако Русия не бъде приета във висша лига, ще има глобални проблеми

Киев, 06 октомври 2023.- Той говори по-дълго от Брежнев. Защо? Защото утре ще навърши 71 години, а трябва да доказва през цялото време, че не е стар. В края на краищата това е едно от основните оплаквания, които руснаците имат против него. В Русия мъжете живеят средно по-малко от 70 години и там наистина се страхуват, че той може да умре всеки момент.

По време на речта си вчера във Валдай, Новгородска област, където веднъж годишно се провежда т.н. дискусионен клуб, Владимир Путин, както обикновено, обвини Европа и САЩ във всички смъртни грехове, направи така, че Русия да изглежда като жертва и дори обвини Армения в предателство. Въпреки това, беше трудно да го слушаме, не само заради потока от лъжи, който излизаше от устата му, но и защото постоянно кашляше и заекваше.

Какво каза Путин по време на речта

Руският диктатор заяви, че Русия уж не е започнала войната в Украйна, и цинично заяви, че не се нуждае от чужда територия. Той заяви, че руските войски просто се “противопоставят на световния ред, наложен от Америка”. Но руският президент, обаче, не обясни основния факт: щом Русия не се нуждае от украински територии, защо тогава е подписал указ за “присъединяването” на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област?

Вместо да поеме отговорност за действията и решенията си, руският диктатор продължи да обвинява Запада за войната и да разказва басни за това как Украйна уж “е бомбардирала Донбас” в продължение на 10 години. Путин не можа да забрави и Революцията на достойнството (Майдан), която за пореден път я нарече “противоконституционен държавен преврат”, на който Русия, по думите му, трябва да сложи край. Но все пак има напредък – Путин поне призна, че в Донбас е имало война, а не “граждански конфликт”, както беше казал по-рано. “Можете да промиете мозъците на милиони хора, но вие знаете какво се случваше – естествена война в Донбас”, каза Путин.

Нирвана

След това диктаторът изпадна в нирвана. Заяви, че “Русия е била, е и ще бъде една от основите на световната система”, “цивилизация без граници” и ще се стреми към мир и отворен и справедлив свят “без бариери”. Лидерът на една от най-бруталните държави в света, в която редовно се нарушават правата на човека, изведнъж се изказа в полза на “равенството”. “Войната в Украйна не е териториален конфликт. Тя е за принципите на новия световен ред”, цинично заяви диктаторът.

После диктаторът заяви, че Русия никога не е била против присъединяването на Украйна към ЕС. Но подхвърли, че Кремъл има право да решава дали Украйна да се присъедини към НАТО или не. “Никога не сме се противопоставяли на плановете на Украйна да се присъедини към ЕС, но що се отнася до НАТО, да, винаги сме били против”, каза той.

Той също така заяви, че щом ЕС е готов да приеме Украйна за свой член със сегашната ни икономика, то “нека да си троши главата”.

Струва си да се отбележи, че в началото на 90-те години на миналия век Съединените щати бяха силно фокусирани върху присъединяването на Русия към НАТО. Алиансът очакваше една от най-големите световни сили да се присъедини към техните редици, но в един момент Путин “отстъпи” и започна да нарича САЩ и Запада врагове. Сега диктаторът заяви, че именно Русия е искала да се присъедини към Алианса, но не е била приета.

Диктаторът измисли “нови успехи” във войната

Владимир Путин заяви, че Русия “спокойно върви към постигане на целите си във войната” и че загубите на Украйна по време на контранастъплението уж възлизат на повече от 90 000 души. За пореден път диктаторът вади цифри от тавана в момент, когато загубите на Русия във войната вече са над 280 000 души. Трябва да се подчертае, че в началото на пълномащабното нахлуване Русия твърдеше, че цялата ни авиация е унищожена – така руснаците обичат да украсяват “постиженията” си във войната.

Имаше и някои ядрени гърмежи

Путин твърдеше, че Москва, за разлика от Съединените щати, уж вече е подписала и ратифицирала Договора за забрана на ядрените опити. Интересно е обаче, че малко преди това самият той се похвали, че Русия наскоро е изпробвала “Буревестник” – междуконтинентална ракета с глобален обсег на действие с ядрена електроцентрала.

Той също така заяви, че страната му действително е завършила работата по ракетата “Сармат”. И това, между другото, е нещо, което чуваме от около година насам. “Никой със здрав разум не би си помислил да използва ядрени оръжия против Русия”, каза диктаторът.

Освен това, той заяви, че в момента няма ситуация, в която нещо да застрашава съществуването на руската държава. Това е нещо ново, тъй като преди време Путин се оплакваше в речите си, че почти всички държави в света заплашват Русия, напомня украинският ТВ-канал “24”.

Коментар на журналиста

Според украинския журналист Вадим Денисенко, Путин има само една техника за водене на преговори – повишаване на залозите. И колкото и странно да звучи, с тази реч той вдигна залозите (в своето съзнание). Той открито каза: искам дълга война, преговаряйте с мен. Досега ви плашех, че ще замръзнете, но вие не замръзнахте, че Африка ще умре от глад, но по някаква причина Африка оцеля, разказвах ви за ядрената пепел, но по някаква причина никой не се уплаши, освен Мъск. Добре. Тогава ще ви уплаша, като кажа, че ще водя дълга война. Той знае, че сега това е спорен въпрос, а украинската дипломатическа машина се е повредила. Ето защо е вдигнал толкова много залозите. Но това е само повишаване на залозите. Ето как трябва да го разглеждаме.

Вадим Денисенко

Също така трябва ясно да разберем, че всичко това идва не толкова от реална сила (хората вече не се страхуват от Русия), колкото от нещо друго: желанието да вбеси всички, включително съюзниците. Формулата “величието е равно на страха от Русия” сега звучи по друг начин: “величие е равно на това, че мога да прецакам всичко”.

Той наистина живее в един илюзорен свят, но след като се уплаши от Пригожин (много дълго време говореше за него и де факто го оправдаваше), Путин разбра, че няма никаква конспирация сред елита. Всички бяха накачулени, дори повече от него. Така че той се вдъхнови донякъде и повярва в късмета си.

А сега за Украйна. Основният ни враг днес е умората. Но не трябва да забравяме: по отношение на маратона ние бягаме 23-25 км. Това е една от точките, в които най-много се иска да се напусне трасето.(УВести)