Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКОВЦИТЕ СА ИЗВЪРШИЛИ НАЙ-МНОГО СЕКСУАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ

Киев, 06 октомври 2023.- В Херсонска област руските окупатори са извършили най-голям брой сексуални престъпления.

Това съобщи упълномощеният на Върховната Рада по правата на човека Дмитро Любинец.

Дмитро Лубинец

Според него, Русия използва сексуалното насилие като военна тактика, оръжие и инструмент за унижение и потискане на украинския народ. Омбудсманът отбеляза, че това е най-мълчаното и най-малко осъждано престъпление.

Службата на Генералния прокурор на Украйна е регистрирала 235 случая на сексуално насилие. Жертвите са на възраст от 4 до 82 години.

“Въпреки всички усилия, това престъпление все още е забулено в стигма и нежелание на жертвите да съобщават за преживяното, така че числата, всъщност, са много по-големи. Най-много случаи на сексуално насилие, свързано с войната, са регистрирани в Херсонска област – известни са 72 случая”, заяви омбудсманът.

В същото време Комисията на ООН за разследване на военни престъпления отбеляза в доклада си до Съвета по правата на човека в Женева на 25 септември, че руски войници в Херсонска област са изнасилвали и извършвали друго сексуално насилие спрямо жени на възраст от 19 до 83 години. Често членовете на едно и също семейство са били държани в съседна стая, така че те са били принудени да слушат издевателството, твърдят членовете на комисията.

В доклада се отбелязва също, че Русия отрича да е извършвала престъпления против цивилни граждани в Украйна. Опитите на комисията да се свърже с Русия останаха без отговор. Също така, нито един представител на Москва не се появи, за да отговори на обвиненията по време на изслушването на Съвета на ООН по правата на човека по този въпрос.(УВести)