Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“POLITICO”: ЕС ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ ОТВАРЯ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА УКРАЙНА

Киев, 05 октомври 2023.- Европейският съюз може да отвори преговорите с Украйна за нейното бъдещо приемане в общността с официална декларация, което се очаква да бъде направено още през декември, пише сп.”Politico”, като се позовава на свои източници в ЕС.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК, президент Володимир Зеленский и Шарл Мишел – председател на Европейския съвет

Страните членки от блока предоставиха на Киев статут на кандидат за членство в ЕС през юни м.г.

Политическият натиск просто ще бъде толкова силен, че нито една страна – членка няма да може да му устои. Работим с предположението, че наистина до декември Европейският съвет ще реши да отвори преговорите”, пише списанието.

Всяко решение за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, обаче, идва с политически и правни проблеми, отбелязва “Politico”. За да започне преговори, Украйна трябва да изпълни седем условия, поставени от Комисията, включително съдебни реформи и ограничаване на корупцията. Само две от седемте условия са били изпълнени, заяви през август украинското правителство.

Макар че Украйна може да не е изпълнила всичките седем условия до срещата на върха на европейските държавни и правителствени ръководители в средата на декември, лидерите ще направят политическо изявление, с което ще дадат разрешение за започване на преговорите, дори ако правната рамка за преговорите все още не е завършена. “Целта е през декември да се постигне политическо съгласие за началото на преговорите”, е посочил източник на изданието.

В отговор на запитване докъде е стигнала Украйна в изпълнението на седемте критерия, служител на ЕС е заявил, че напредъкът е окуражаващ и само една област, свързана с малцинствата, изглежда проблематична в краткосрочен план.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Украйна би могла да се присъедини към ЕС като 35 страна – членка през 2030 г., ако бъдат изпълнени всички необходими условия, предаде украинската държава агенция “Укринформ”.(УВести)

Нашата справка:

Ето и седемте условия за начало на преговори на Украйна за членство в ЕС:

1. Завършване на реформата на подбора на съдиите в Конституционния съд;

2. Продължаване на съдебната реформа, включително проверките за почтеност на членовете на Висшия съвет на правосъдието (ВСС) и подбора на кандидати за членове на Висшата комисия за квалификация на съдиите (ВККСС);

3. Продължаване на борбата с корупцията, назначаване на ръководители на Специализираната прокуратура за борба с корупцията  и на Националното бюро за борба с корупцията;

4. Продължаване на борбата с прането на пари и реформата в правоприлагането;

5. Борба с влиянието на олигарсите;

6. Адаптиране на медийното законодателство според европейското аудиовизуално законодателство;

7. Промени в законодателството за националните малцинства.