Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕДАТЕЛСТВО ИЛИ БЕЗОТГОВОРНОСТ? КАКВО СЕ СЛУЧИ В ЛЮЛЯКОВАТА ГОРИЧКА В ХЕРСОН?

Киев, 05 октомври 2023.- “Видях това видео. Беше на втори март, преди една година. В него една жена се разхождаше между дърветата и разговаряше с мъж, който снимаше всичко с мобилния си телефон. Жената е коментирала:

– О, Боже мой, той е без глава! Боже мой, той е разкъсан на две. Не го снимайте! В случай, че майка му го види!

Това беше Херсон. Люляков парк. Телата на загиналите доброволци от териториалната отбрана бяха разпръснати между дърветата, облечени в якета и спортни екипи. Там бяха разстреляни 18 мъже и момчета (най-малко, защото се споменава и да 30 души), докато се опитваха да се съпротивляват и да защитават Херсон, в който окупаторите нахлуваха с пълна скорост и безпрепятствено.

Всеки втори човек е бил от 194-ти билозерски батальон на Силите за териториална отбрана на Въоръжените сили на Украйна. Всички хора бяха от селата на Билозерския район. Имаше някои, минали през АТО в Донбас, но предимно бяха момчета без военен опит.

Чакаха ги в Люляковия парк. Битката продължи до половин час. Момчетата бяха разстреляни като в стрелбище. Руснаците стреляха от бронетранспортьори, танкове, тежки картечници, минохвъргачки. Стреляха снайперисти.

Имахме два противотанкови “Мухи” и коктейли “Молотов”. Единият от “Муха” улучи бойна машина на пехотата.

Врагът беше близо. Тези, които оцеляха, казаха, че е било невъзможно дори да се изправиш, за да хвърлиш коктейл “Молотов”. Стреляли са снайперисти.

Нашите момчета се опитваха да спрат вражеската колона. Обезобразените им тела бяха намерени в Люляковия парка. Редом с тях – бутилки с коктейли “Молотов”.

Тези, които оцеляха, влязоха в петролната рафинерия. Те заровиха оръжия там. Решихме да тръгнем след като се стъмни. Тръгнахме през летището в Чорнобаивка, разказваха те.

Най-лошото беше, че окупаторите претърсиха телата, извадиха телефоните и се обаждаха на роднините на загиналите… Опитаха се да продадат телата на героите.

Херсон беше окупиран и те не позволиха телата да бъдат погребани. И тези тела дълго време лежаха в парка. Местният свещеник, отец Сергий, успял да се договори с мръсниците. Останките, всъщност, бяха събрани на ръка.

Още когато Херсон беше окупиран, през май, хората направиха там паметник на загиналите – кръст и паметна плоча.

Херсон и Херсонска област са първите територии, които са завзети от руснаците. Териториалната отбрана на града беше оставена на произвола на съдбата. Служителите на правоохранителните органи, прокуратурата и специалните служби незабавно станаха първите, напуснали града.

Хората в Херсон разказват, че списъците на активистите и бойците от АТО веднага попаднаха в ръцете на окупаторите. Интересно, дали някога ще разберем кой ги е предал? И как е станало това? Дали са били предадени, или просто е безотговорност?

Нашата памет и поклон пред загиналите в Люляковия парк.

Зоя Казанжи, журналист, за Канал 33

Нашият коментар:

Украинската общественост задава въпрос: защо не са били взривени всички мостове, които свързват Крим с Херсонска област, което е позволило руснаците да окупират Южна Украйна за три дни. Едни от тези, които имат какво да кажат по въпроса, са Андрий Наумов – бивш генерал от СБУ, избягал в Събрия, и Иван Баканов – бивш председател на СБУ, и някои други лица, назначени от тях в Херсон. Впрочем, отговор трябва да даде и висше политическо ръководства на страната, включително Володимир Зеленский.