Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПО ФРОНТОВАТА ЛИНИЯ РУСИЯ ПРИБЯГВА ДО НОВА ТАКТИКА – “ЕЛАСТИЧНА ЗАЩИТА”

Киев, 04 октомври 2023.- Руските войски са започнали да използват тактиката “еластична защита”. Под украинския натиск най-напред те напускат позициите, но след това нанасят ответен удар по същите. Целта е да се попречи на Украйна да задържи завзети селища като плацдарм за бъдещи атаки, пише  “The New York Times“.

Според изданието, докато преди руснаците са държали линията на окопите на всяка цена, сега те отстъпват към втора линия, давайки възможност украинските войски да се придвижват напред и да заемат руските позиции. След това руснаците нанасят прицелен удар по тези, доскоро, техни позиции.

Тази тактика цели да попречи на украинската армия да се закрепи на конкретна позиция и да я използва като база за по-нататъшно настъпление.

Бен Бари – старши научен сътрудник по въпросите на сухопътните войни в Международния институт за стратегически изследвания, обяснява: “Отбраняващата се страна отстъпва, като нанася възможно най-много загуби на нападащите – за да може да подготви решителната си контраатака”.

Тази тактика, според изданието, е само един от факторите, които пречат на украинските въоръжени сили да постигнат по-бърз напредък. Използването на гъсто минирани полета, мрежи от окопи, тунели и танкови прегради от страна на окупаторите също пречи на украинците. Впрочем, както и нежеланието на съюзниците от НАТО да предоставят на Украйна модерни изтребители и оръжия с по-голям обсег на действие на по-ранните етапи на войната.

“The New York Times“ пише, че най-сериозният проблем за Украйна са големите запаси от артилерия на Русия, които са били разположени по време на цялата война. Това твърдение, обаче, може да се оспори, казва украинският военен експерт полковник Петро Черник. Според него, по броя на изстреляните снаряди на фронта вече има паритет.

Тактиката на „еластична отбрана“ е използвана от СССР през 1943 г. по време на битката при Курск.

През последните няколко дни американският Институт за изследване на войната е забелязал признаци за използването й от руснаците около село Роботине.(УВести)