Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ООН: ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ В УКРАЙНА – 1028, РАНЕНИ – 3593 ДУШИ

Киев, 04 октомври 2023.- Войната на Русия против Украйна е отнела живота на най-малко 1028 мирни жители между 1 февруари и 31 юли т.г. През същия период са били ранени 3593 цивилни, съобщава агенцията “Укринформ”.

Даниел Бел – ръководител на Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна, сподели тези данни при представянето на доклада си за състоянието на човешките права в родината ни.

“От 01 февруари до 31 юли в резултат на военните действия бяха убити най-малко 1028 и ранени 3593 цивилни. Това прави средно по близо шестима убити и 20 ранени всеки ден”, заяви Бел.

Тя каза, че повечето от жертвите – 86%, са били на територията, контролирана от Украйна, следователно, те са следствие на руските атаки. Експлозивните оръжия (крилати ракети, бомби, дронове-камикадзе, артилерийски снаряди), които нанасят щети в широк периметър, са причинили смъртта на над 90% от жертвите, допълни тя.

“Значителен брой от жертвите сред мирните граждани и от двете страни близо до фронтовата линия са убити или ранени от експлозиви, като например системи за залпов огън, които не бива да се ползват в населени райони”, подчерта Бел.

Според нея, касетъчните боеприпаси са причинили десетки цивилни жертви на контролираната от украинското правителство територия. В този контекст тя обърна внимание, че използването на касетъчни боеприпаси в населени райони представлява значителен риск за населението поради тяхното безразборно и непропорционално въздействие и високия риск от невзривили се експлозиви.

Бел също така отбеляза, че стотици граждани са били убити или ранени от ракети и касетъчни боеприпаси далеч от фронтовата линия при поредици от нападения, предприети от руските сили.(УВести)