Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЮЖЕН ФРОНТ: ДВИЖЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА, ЗОНАТА НА КОНТРОЛ СЕ РАЗШИРЯВА

Киев, 03 октомври 2023.- В Запорожкия сектор армията ни постига малки успехи почти всеки ден. Ако се съди по картите на DeepState, освободената територия се увеличава след всяка актуализация. Нашите сили продължават да вбиват клин между селата Новопрокопивка и Вербове, като боеве се водят в покрайнините на двете населени места, отбелязва агенция “РБК-Украйна”.

Неотдавна в интервю за CNN командващият на оперативно-стратегическата група войски “Таврия” Олександър Тарнавский съобщи за пробив край Вербове. Той призна, че настъплението е било по-бавно от очакваното и определено не е било като във филм за Втората световна война. “Имаме пробив на левия фланг и продължаваме да се придвижваме напред… Главното е да не изгубим инициативата”, каза той.

Пробивът край Вербове е от тактическо естество и едва ли ще промени коренно ситуацията. Руснаците са преместили в района резервите на поне четири въздушнодесантни дивизии и тези сили се опитват да атакуват от фланговете, обяснява експертът Владислав Селезньов.

Генерал Олександър
Тарнавский

“Най-вероятно щабът на Тарнавский прилага тактика на постепенно смилане на вражеските ресурси. Това означава, че нашата армия систематично унищожава тяхната артилерия, бронирани машини и личен състав. Какво ще стане по-нататък? Убеден съм, че докато не раздробим частите, които заместват тези, държащи отбраната на Суровикинската линия, едва ли ще успеем да се придвижим активно напред. Мисля, че в близко бъдеще ще се съсредоточим върху унищожаването на бойния им потенциал”,  каза Селезньов.

Според Генералния ни щаб, боевете продължават от насрещните боеве, но украинските войски успяват да изтласкват противника и завоюват позиции на нови позиции. Според говорителя на таврическото направление Олександър Щупун, всеки ден те успяват да изминат от 50 до 100 метра, нанасяйки тежки загуби на противника.

Военният експерт Олександър Коваленко смята, че е твърде рано да се говори за предстояща кулминация на офанзивата в южната част на страната ни. Освен Вербове и Новопрокопивка, успехи има и по посока на селата Новофедоривка и Копани и всеки от тях приближава пробива на втората линия на руската отбрана.

“Основната цел е да достигнем до град Токмак по път Т0408, разбира се, като по пътя освободим Новопрокопивка, Илченкове и Солодка Балка. Контролът върху логистичната артерия 0408 ще ни даде достъп до северните врати на Токмак. Освен това, може да има различни варианти – от обкръжаване до деокупация на града. За нас е по-добре руснаците да се оттеглят, защото обкръжаването ще изисква повече сили и ще отнеме повече време”, казва експертът.

Анализаторите ат Американския институт за изучаване на войната (ISW) посочват няколко условия за пробив на южния фронт. Те допускат, че: първо – окупаторите не разполагат със сили за дългосрочна отбрана, второ – украинските въоръжени сили запазват достатъчна бойна мощ, и трето – руските линии извън настоящата зона на бойните действия не са толкова силно минирани и укрепени, колкото тези, които вече са пробити.

Генерал Тарнавский увери, че най-големият пробив тепърва предстои и ще бъде след Токмак. Той също така даде да се разбере, че Токмак остава цел поне на настоящата офанзива. Това косвено се потвърждава от зачестилите наши удари, а има и доказателства за унищожаването на руски наблюдателен пост в близост до града.

Експерти, интервюирани от агенция “РБК-Украйна“, са съгласни, че поне в обозримо бъдеще украинската армия ще се съсредоточи върху излизането до Токмак. Защо толкова е важен този град? През него минава ж.п. линия, свързваща Мелитопол с Волноваха, която се използва от руската логистика. След като тя бъде прекъсната, врагът ще разполага само с автомагистрала по крайбрежието на Азовско море. Това ще направи невъзможно бързото прехвърляне на големи обеми военни доставки.

“Ако успеем да достигнем южно от Токмак през октомври, ще можем да ускорим настъплението към Мелитопол. И тогава влошаването на времето, есенните дъждове няма да са критични за нас. Затова трябва да стигнем до Мелитопол или поне да сме на път към него от Токмак”, добави Коваленко.

Украинската щурмова група в действие

Наскоро във Вашингтон президентът Володимир Зеленский заяви, че ще деокупираме Бахмут. “Мисля, че ще деокупираме още два града”, каза той на среща с представители на медиите.

За да разберем за кои градове става дума, трябва да знаем в каква посока са насочени основните усилия на украинските войски. Тази информация е секретна и е достъпна само за висшето военно и политическо ръководство, обяснява Владислав Селезньов. “Но можем да отбележим още един важен фактор. Ако президентът говори за деокупация на поне три града, това означава, че нашата армия разполага с ресурси за това. Обикновено мащабните настъпателни операции продължават от два до три месеца. Нашите продължават вече 3,5 месеца и виждаме, че рационалното използване на ресурсите е позволило на Зеленский да прави подобни изявления”, подчерта той.

Олександър Коваленко предполага, че, съдейки по ситуацията на фронтовата линия, Токмак може да е един от тези градове.

“А след това Мелитопол, защо не? А може и да не е Мелитопол, има много градове, от които може да се избира. Малко вероятно е Зеленский да е взел тези данни от тавана, сигурно е получил доклад, в който са посочени градовете с голяма вероятност за освобождение. Това е обнадеждаваща новина и се надявам, че съвсем скоро ще чуем нещо по въпроса”, заключи експертът.(УВести)