Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ С УЛТИМАТУМ КЪМ УКРАЙНА. КАКВО ИСКА ВАШИНГТОН ЛИ? РЕФОРМИ!

София, 02 октомври 2023.- Съединените щати са подготвили поверителна версия на стратегията в помощ на Украйна, където корупцията се разглежда като реална заплаха. Стратегията включва реформи за борба с корупцията, деолигархизация, развитие на украинската отбранителна промишленост, преминаване на армията към стандартите на НАТО и задълбочено изучаване на английски език, пише Politico.

Освен това, миналата седмица САЩ са предали на Украйна списък с приоритетни реформи, чието изпълнение от страна на Киев е условие Вашингтон да продължи да помага на Украйна, отбелязва “Українська правда”. Той се съдържа в писмо, изпратено от помощник-съветника по националната сигурност Майк Пайл. В документа има ясни срокове за провеждането на реформите, които са подредени по важност, съобщава “Дойче веле”.

Сфери, които се нуждаят от реформи

Най-неотложните промени са укрепването на Специализираната антикорупционна прокуратура и Националното антикорупционно бюро. Сред предвидените стъпки е, например, увеличаването на щата на бюрото до 300 души и запазването на неговата независимост. Това трябва да стане до три месеца.

Същият срок се предвижда и за законодателното уреждане на въпроса за задължителното деклариране на доходите и имуществото на държавните служители и съдиите, както и за финансовата дейност на политическите партии. Други искания са независим и прозрачен избор на ръководител на Националната агенция по предотвратяване на корупцията и обновяването на Висшият съдебен съвет.

Освен това, списъкът съдържа изисквания за реформи в работата на надзорните съвети на държавните предприятия “Укренерго” и “Нафтогаз”.

Ярослав Юрчишин

“Познавайки маниера на украинските власти да бавят реформите до последния момент, сега са дадени много ясни срокове за конкретни действия”, казва депутатът Ярослав Юрчишин от парламентарната комисия по антикорупционната политика.

Според него, въпреки кратките срокове, реформите от списъка на САЩ могат да бъдат проведени от Киев навреме. Той посочва и това, че за всички нужни реформи вече има внесени законопроекти, които трябва само да бъдат гласувани.

Реформи срещу оръжие?

Писмото с исканията за реформи предизвика бурни дебати в Украйна. Макар в текста, обнародван от вестник “Українська правда”, да не е посочено каква точно помощ от САЩ се поставя в зависимост от провеждането на реформи в Украйна, анализаторите обобщават случая като предложение за “реформи срещу оръжие”.

“Да, реформите са нужни. И САЩ имат право да ги изискват срещу оказваната от тях финансова подкрепа за украинския бюджет, за хуманитарната помощ, различните програми. Но не срещу доставките на оръжие – нали у нас никой не краде снаряди и танкове и не ги продава на пазара. Много прозрачно ни се намеква: реформирайте се или умирайте”, коментира емоционално телевизионната водеща Лариса Волошина.

Лариса Волошина

Депутатът Виктор Чумак на свой ред отбелязва, че исканията на САЩ за реформи не са нови – за тях се е говорело още от 2014 година, но оттогава досега Киев не е предприемал нищо, а само е имитирал.

“Сега инструментът на Запада са оръжието и военната подкрепа. Значи е заложена не просто помощта, а съществуването на държавата”, написа Чумак във “Фейсбук”.

Същевременно, както съобщава “Голос Америки”, във Вашингтон са заявили, че “проектът на списъка с приоритетни реформи, предаден от САЩ за обсъждане, не е условие за предоставянето на предстояща военна помощ”.

Изборите в САЩ

Украинският експерт по външната политика Сергей Герасимчук споделя предположенията си, че появата на писмото може да е свързана с предизборната борба в САЩ.

“Има група конгресмени, които са критично настроени към оказването на помощ на Украйна и капитализират това в хода на предизборната кампания. Появата на списъка има за цел да успокои избирателите и да покаже, че изразходването на средства на американските данъкоплатци е свързано с определени условия и не представлява разточителство от страна на администрацията на Джо Байдън”, казва Герасимчук.

Володимир Фесенко

Директорът на Центъра за политически изследвания “ПЕНТА” Володимир Фесенко на своя ред изтъква, че изискването на САЩ за засилване на обществения контрол върху дейността на украинските държавни учреждения ще подпомогне развитието на демокрацията в Украйна, особено в условията на война.

“В края на краищата всичко това отговаря на нашите интереси – затова в случая не става дума за някакви капризи на нашите партньори или за измяна”, убеден е Фесенко. Той, обаче, отбелязва, че този път украинските власти трябва да се отнесат сериозно към изискванията на САЩ, пише “Офнюз”.(УВести)