Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ЗАСЕДАВАТ В КИЕВ НА ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА

Киев, 02 октомври 2023.- Министрите на външните работи на страните от ЕС се събират в украинската столица официална среща днес. В работата на комисията ЕС-Украйна участва и вицепремиерът и външен министър на България Мария Габриел.

Дмитро Кулеба (вляво) и Жозеп Борел в Киев

Първият европейски дипломат Жозеп Борел и украинският външен министър Дмитро Кулеба определиха настоящата среща на министрите като “историческа“. За пръв път подобно събитие се провежда извън границите на ЕС.

“Свикваме историческа среща на министрите на външните работи на ЕС тук, в Украйна, страна – кандидатка и бъдеща членка на ЕС“, написа Борел в публикация в социалната мрежа “Х” (бившия “Туитър”).

Според Кулеба събитието се провежда в “бъдещите граници“ на Евросъюза, визирайки желанието на страната му за присъединяване, пише “Свободна Европа“.

Украйна получи статут на страна – кандидат за членство в ЕС през юни 2022 г. Бързият път на Киев към блока беше повлиян в резултат на руската инвазия в Украйна през февруари същата година.

Статутът на държава – кандидат за членство дава достъп до финансова подкрепа за извършването на нужните реформи за приближаване на стандартите на ЕС. В случая на Украйна се очаква преговорният процес да отнеме години (по някои оценки – пет години), преди Киев да се присъедини към съюза на 27-те държави.

В речта си Жозеп Борел заяви, че разчита и САЩ да продължат да оказват непоколебима подкрепа на Украйна в сферата на сигурността. “Вярваме, че това няма да е последната дума“, каза в неделя върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

В Украйна Борел се срещна с президента Володимир Зеленски и министъра на отбраната Рустем Умеров, като след това заяви, че ЕС подготвя дългосрочни ангажименти за сигурността на страната – обект на руската агресия.(УВести)

Нашата справка:

От началото на войната ЕС предостави на Украйна финансова помощ в размер на над 64 млрд. евро.