Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИЯ ЗАБРАНЯВА ВЛИЗАНЕТО НА АВТОМОБИЛИ С РУСКА РЕГИСТРАЦИЯ

София, 02 октомври 2023.- България ще наложи до края на деня днес забрана за влизането на МПС с руска регистрация, съобщи пред БНТ директорът на “Гранична полиция“ Антон Златанов.

Това се отнася за леки коли и автомобили за превоз на повече от 10 души, без значение дали автомобилът се използва за частна, или за търговска цел.

Ограничението е част от санкциите на ЕС против Русия, нахлула в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Допълнителни разяснения за въпросната забрана бяха изпратени от Европейската комисия (ЕК) до страните – членки още на 11 септември.

Миналия петък Деян Пеевски – депутат от ДПС, поиска министрите на вътрешните работи и на финансите да разпоредят на митниците и граничната полиция веднага да приложат забраната в България.

Антон Златанов заяви, че дирекция “Гранична полиция“ работи по въпроса от 28 септември и най-вече съвместно с митниците. “Основната тежест е там, тъй като става дума за стоки“, каза директорът. Според него, ограничението на ЕС позволява “широко тълкуване“, затова много страни – членки са обсъждали как да го въведат. Други държави, като Литва, Латвия и Естония, са въвели забраната веднага.

Златанов не каза, колко автомобила с руска регистрация преминават българската граница всеки месец, но заяви, че този брой не е голям.(УВести)