Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДНЕС Е ДЕНЯТ НА УКРАИНСКАТА АРМИЯ, В УКРАЙНА ТОЙ Е ОТБЕЛЯЗАН С МИНУТА МЪЛЧАНИЕ

Киев, 01 октомври 2023 г. – Президентът Володимир Зеленский поздрави украинските войници с празника –  с Деня на Света Богородица (Покров Богородичен) и Деня на защитниците.

Днес Украйна също така почита паметта на загиналите Герои. В 09:00 в цялата страна застана в минута мълчание.

Президент на Украйна Володимир Зеленский

Владимир Зеленский се обърна към украинците от площадка близо до Златната порта в Киев, където е построена църквата “Света Богородица”.

“Аз, нашият народ и нашата страна сега се намираме на кръстопътя на историята. По пътя към повратни точки. Където с паметта на миналото създаваме настоящето и пишем нова страница на нашата съдба. Това е особено ясно и забележимо на този ден – Деня на защитниците на Украйна”, заяви държавният глава.

Президентът благодари на всички, които защитават нашата държава: граничари, пехота, десантчици, специални части, разузнаване, Служба за сигурност на Украйна, Национална гвардия, полиция и териториална защита.

“По цялата фронтова линия, без да спираме, движим се напред по време на продължаващата офанзива. Украинците от различни региони, градове и села сега са заедно. В един и същи блиндаж, окоп, в един и същи танк, самолет, бойна машина на пехотата. Рамо до рамо, в различни посоки, те се сражават за села и градове, в които преди може и да не са били, но се сражават с всички сили, сякаш това са собствените им домове”, подчерта президентът.

Зеленский подчерта, че днес украинците трябва да почитат храбростта и героизма на защитниците. Той заяви, че зад нас – историята ни, но победата над врага предстои.

“Трудните времена ни направиха силни. А силните приближават победните времена. Стъпка по стъпка. Днес, утре, всеки ден, всяка минута. Никой не е успял и няма да успее да “изключи” нашата устойчивост, издръжливост, сила, смелост – нито планово, нито в аварийно. Тези наши качества нямат срок на годност, крайна дата, граница, след която бихме спрели да се съпротивляваме и да се борим, освен една – нашата победа”, каза президентът.(УВести)

Нашата справка:

Днес за първи път Украйна отбелязва Деня на защитниците на нова дата – 01 октомври. Досега този ден се отбелязваше на 14 октомври. Но Православната църква на Украйна и Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ) преминаха към новоюлианския календар на 1 септември. В резултат редица празници бяха изместени с 14 дни. Сега украинските християни живеят по църковен календар, който спазват и българите. Руската православна църква остана вярна на стария календар.