Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ 18 ДЪРЖАВИ ЩЕ УЧАСТВАТ В АЛИАНС НА ОТБРАНИТЕЛНИТЕ ИНДУСТРИИ

Киев, 01 октомври 2023.- Оръжейни компании от общо 19 държави, включително България, ще участват в украинския Алианс на отбранителните индустрии.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленский в традиционното си вечерно обръщение.

Съобщението се появи след провеждането на Форум на отбранителните индустрии и след изненадващите посещения в Киев на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министрите на отбраната на Великобритания и Франция, съответно, Грант Шапс и Себастиен Лекарну.

Според Зеленский, десетки компании от държавите вече са сключили различни сделки и меморандуми за сътрудничество с Киев. “Те са за сделки за обединено производство, обмен на технологии, доставка на компоненти, производство на снаряди, бездимен барут, подготовка на украински войници“, каза президентът.

Той добави, че създаването на Алианса ще доведе и до разгръщането на производство на украински дронове, системи за ПВО, както и системи за отбрана на море.

Българската оръжейна промишленост активно участва в снабдяване на украинската армия с артилерийски боеприпаси и патрони за стрелково оръжие. Наскоро Народното събрание одобри изпращане за Украйна на 100 бронирани машини, а през тази седмица – и дефектни ракети за ПВО комплекси С-300.(УВести)