Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АРМИЯТА НА САЩ СЕ ПОЕМА ОТ ЧАРЛЗ БРАУН. КОЙ Е ТОЙ И НАШ ЧОВЕК ЛИ Е

Киев, 01 октомври 2023 г. – От днес генерал Чарлз Браун официално стана новият председател на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ. Той замени на този пост генерал Марк Мили.

Генерал Марк Мили

Браун е роден през 1962 г. в семейство на военни в Сан-Антонио, Тексас. Първоначално учи гражданско строителство. След това влиза в Корпуса за подготовка на офицери от резерва на ВВС на САЩ. Там става лейтенант, а през 1994 г. получава магистърска степен от Аеронавигационния университет “Ембри-Ридъл” във Флорида, пише “РБК-Украйна”.

На кратно военната кариерата на Чарлз Браун е следната: той започва като професионален пилот и инструктор на изтребител F-16 и се издига до поста началник на щаба на ВВС на САЩ. Налетял е с F-16 почти 3000 часа, от които 130 са били бойни мисии.

Браун застъпва на поста председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ в “решаващ момент за Украйна”, отбелязва Politico.

Според изданието, той ще трябва да намери баланса между Европа и нарастващите разногласия в САЩ относно помощта за Украйна и да не въвлече американските военни в пълномащабен конфликт или да не отприщи ядрена война.

Генерал Лойд Остин

В същото време вестникът пише, че Браун ще трябва да продължи да разглежда исканията на Киев за все по-модерни оръжия. Анонимни украински официални лица заявиха пред “Политико”, че Украйна е оптимистично настроена – Браун ще подкрепи предоставянето на по-модерни оръжия.

Те заявиха, че Киев има благоприятно впечатление от американския генерал. Журналистите пишат, че Браун и неговият заместник генерал Дейвид Алвин, който беше назначен на мястото на Браун като висш офицер във ВВС, от самото начало са последователни поддръжници на предоставянето на Украйна на модерни безпилотни самолети и изтребители F-16.

Според Military Courier, не по-малко важно е, че Байдън номинира генерал Браун за председател на Обединения комитет на началник-щабовете в момент, когато въпросът за F-16 за Украйна беше в застой.

Генерал Валерий Залужний

Освен това, източниците на Politico отбелязват, че Браун и генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, са развили приятелски отношения. Американският генерал има конструктивни отношения и с началниците на отбраната по света, включително с шефа на Пентагона генерал Лойд Остин.

Някои западни медии са склонни да смятат, че е малко вероятно САЩ да променят из основи политиката си спрямо Русия и Китай с идването на генерал Браун на новия пост. Ключов фактор, обаче, остава фактът, че Браун ще бъде главен военен съветник на Байдън и на министъра на отбраната на САЩ Остин. Това означава, че мнението на американския генерал по редица въпроси, включително за помощта за Украйна, ще бъде от изключително значение, пише “РБК-Украйна”.(УВести)