Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЦЕНТЪР “ДОБРО” И МАНОЛ ПЕЙКОВ СПЕЧЕЛИХА НАГРАДАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

София, 29 септември 2023.- Образователният център “Добро” на фондация “Фонд Добро” и проектът “Генератори за Украйна” на депутата Манол Пейков получиха наградата на Европейския парламент за европейски гражданин на 2023 г., съобщава “Свободна Европа“.

Церемония на награждаване

Почетните медали бяха връчени днес на тържествена церемония в Мраморното фоайе на парламента от членовете на националното жури Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) и Цветелина Пенкова (БСП/СиД) в присъствието на украинската посланичка Олеся Илашчук.

Наградата е признание на инициативи, които поощряват взаимно разбирателство, трансгранично сътрудничество и ценностите на ЕС и основните права.

Дейността на проекта Образователен център “Добро”, осъществен с подкрепата на УНИЦЕФ, включва адаптация и интеграция на украински и български деца на възраст от 3 до 18 г. Те изучават културата, езика, местните обичаи и традиции. Центърът предоставя психологическа подкрепа и възможност за участие в различни образователни, развиващи умения и спортни занимания.

Украинският посланик Олеся Илашчук поздравява наградения

В проекта “Генератори за Украйна” се включиха повече от 30 000 дарители и благодарение на тях болници, училища, социални домове и бомбоубежища в десетки украински населени места бяха спасени от зима без светлина и топлина.

“Благодаря на г-н Пейков и на всички български граждани, които се включиха в инициативата, показвайки, че ние сме част от европейската идентичност и имаме морален компас, който ни води”, каза Андрей Ковачев при връчването на наградата.

Самият Манол Пейков благодари за признанието с думите, че не е направил нещо специално. “Получих наградата от името на хилядите дарители, които се включиха и благодарение на които събрахме над 1,3 млн. лева, превърнати над 500 генератора, които изпратихме в над 130 украински селища през последните 10 месеца”, каза депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Той отбеляза, че за каузата на Украйна в момента вече са събрани над 2 млн. лева, съобщава “Свободна Европа“.