Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА СЛЕД ВОЙНАТА? ПРОГНОЗИТЕ СА ЛОШИ

Киев, 28 септември 2023.- Към 1 януари 2023 г. населението на Украйна в границите от 1991 г., т.е., заедно с окупирания Крим и части от Донецка и Луганска области, е било приблизително 37,6 млн.

Това заяви акад. проф. Елла Либанова – директорка на Института за демография и социални изследвания, която е участвала в работата на Регионалния икономически форум в Киев. Според нея, демографските прогнози за Украйна са разочароващи.

Акад. проф. Елла Либанова

Потенциал за демографски растеж

Елла Либанова смята, че Украйна е изчерпала потенциала си за демографски растеж. “В продължение на 60 години (от средата на 60-те години на ХХ в.) раждаемостта в Украйна не е осигурявала дори простото възпроизводство на поколенията. За да бъде следващото поколение поне равно на предишното, 100 жени трябва да раждат приблизително 215 деца. През 2021 г. този показател в Украйна е бил 120. Най-ниското ниво е било през 2001 г. – 109. Това е много лошо. Съответно, всяко следващо поколение е по-малобройно от предишното”, обясни тя.

Висока преждевременна смъртност

Според социоложката, в нашата страна се наблюдава много висока преждевременна смъртност. “Най-вече сред мъжете: 42% от двадесетгодишните мъже в Украйна не доживяват до 65 години, т.е. умират в трудоспособна възраст. Това са данни за 2021 г., те не отчитат влиянието на войната. А тя, безусловно, ще влоши ситуацията. При жените този показател е 19%. За сравнение, в съседна Полша той е 27%. Това е резултат главно от нездравословния начин на живот”, каза Либанова.

Според пани Елла, делът на хората на възраст 65+ в Украйна вече е с 20% по-висок от дела на младите хора под 15 години. “Застаряването на населението означава по-малък дял на младите хора – най-креативната част от населението, които са способни да усвояват нови знания, умения и професии. Още неприятна последица е, че по-възрастните хора ще доминират в електората. Тази категория се характеризира с известен патернализъм (уповаване на “бащица” – б.ред.). Политиците от различните политически сили ще трябва да се съобразяват с това”, отбеляза Либанова.

Мащабно изтичане на население в чужбина

Друг съществен проблем е дългосрочното мащабно изтичане на население в чужбина. По-конкретно, според Евростат, към 01 август 2023 г. в страните от ЕС са регистрирани 4,1 млн. украинци. “Преди войната смятахме, че около 3 млн. украинци работят в чужбина. Войната прокуди приблизително 6 млн. души. Ако съберем 3 млн. и 6 млн., ще получим изключителна опасна и лоша тенденция”, каза социоложката.

“В териториите, контролирани от Украйна, живеят 31,6 млн., а на окупираните – приблизително 6,0 млн. Ако говорим за прогнозата за 2033 г. в границите от 1991 г., то тя се колебае в диапазона от 26 до 35 млн., като 35 млн. е изключително оптимистичен сценарий. Разликата в сценариите се основава главно на прогнозите за развитието на военните действия”, добави социоложката.

Експертката е категорична, че Украйна при всички случаи ще се сблъска с обезлюдяване, независимо дали правителството ще връща принудителните мигранти или не. Това означава, че в Украйна ще има недостиг на работна ръка.

“Говорим и за загуба на човешки капитал. До 10 март 2022 г. всеки ден Украйна са напускали приблизително 100-120 хил. души. Хората напускаха главно от Киев и Харков. Това са активни граждани, които не се страхуваха да заминат. В Германия, например, 70% от тези хора имат висше образование. Очевидно е, че те могат да се адаптират. Освен това, 1/3 от заминалите са деца на възраст под 18 години. Ако получат образованието си в чужбина, за нас ще бъде много трудно да ги върнем обратно. Колкото по-малко население в трудоспособна възраст имаме в сравнение с пенсионерите, толкова по-голяма е тежестта върху тези, които работят. А това са данъците и тези данъци едва ли ще са ниски. В резултат за предприемачите ще бъде по-изгодно да отворят бизнеса си в други страни, а не в Украйна”, обясни директорката на Института за демографски и социални изследвания.(УВести)