Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАГУБИТЕ НА УКРАИНСКИТЕ ФЕРМЕРИ ОТ ВОЙНАТА НАДХВЪРЛЯТ $40 МЛРД.

Киев, 28 септември 2023.- Преките и непреките загуби, нанесени на украинското селско стопанство в резултат на войната, надхвърлят $40 млрд.

Според “Цензор.Нет”, това е заявил на кръглата маса “18 месеца война. Загуби на селскостопанския сектор и перспективи за възстановяване на отрасъла” Олександър Гайду, който е председател на аграрната комисията във Върховната Рада.

Пан Олександър сподели, че потвърдените преки загуби на аграрния сектор надхвърлят $8,7 млрд. Това включва разрушаване на инфраструктура, бизнес съоръжения, логистични вериги, унищожаване и кражба на зърно и селскостопанска техника от врага.

“Но има и косвени загуби – те са най-малко $30,5 млрд.”, сподели депутатът. Според него, това не е окончателното число. Защото, когато точно изчислим щетите, причинени от взрива на Каховската ВЕЦ, сумата ще бъде много по-голяма.

Трудно е да се оценят и последиците от замърсяването на земеделските земи с различни взривни изделия, разрушаването на горните слоеве на почвата вследствие на взривовете и взривовете по време на разминирането.

Наред с разминирането, той подчерта и липсата на финансиране като един от основните проблеми. Банките не желаят да отпускат заеми на местните предприятия, смятайки ги за рискови операции, а няма застрахователни планове, които да “смекчат” тези рискове.

Гайду подчерта, че е много важно да се набират средства специално за нуждите на земеделските стопани в деокупираните и фронтовите райони.(УВести)

Нашата справка:

САЩ ще отпуснат 250 млн. долара финансова помощ на Украйна за селскостопанския сектор.

Украйна разполага с 25% от световните черноземи.

Още по темата:

УКРАЙНА Е ГОТОВА ДА ИЗНЕСЕ 56 МЛН. ТОНА ХРАНИ ЗА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ