Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕФИЦИТЪТ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЩЕ НАРАСНЕ ДО РЕКОРДНИТЕ 32% ОТ БВП

Киев, 28 септември 2023.- След последната актуализация на държавния бюджет за тази година дефицитът му ще достигне 32% от БВП вместо първоначално заложените 26%.

Данило Гетманцев

Това заяви Данило Гетманцев – председател на парламентарната комисия по финанси, данъчна и митническа политика, информира “Цензор.Нет”.

“Реалният дефицит през тази година, за съжаление, ще бъде по-висок от 26%. Като се вземат предвид вече направените промени в бюджета, гласувани от депутатите, той ще бъде 32%”, каза Хетманцев.

Скокът е свързан с продължаващата се война, подчерта той: “Дефицитът зависи от продължителността на военната фаза, което се отразява на абсолютно всичко: военните разходи, икономиката, миграцията, заетостта, държавния дълг, събираемостта на данъците”.

Пан Данило добави, че за покриване на дефицита украинското правителство в момента работи за увеличаване на привличането на международна помощ под формата на грантове, защото те не трябва да се връщат.

С поправките към закона за държавния бюджет за тази година се предвижда, че от 328,51 млрд. гривни, с които нараства разходната част, почти 303 млрд. ще отидат за отбрана.

През 2022 г. дефицитът в консолидирания държавен бюджет беше 17,6% от БВП.(УВести)

Още по темата:

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ПРОЕКТА НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЗА 2024-ТА. ЗА ОТБРАНАТА ОТИВАТ 50%