Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ ЗАДЕЛЯТ ЗА УКРАЙНА $6,152 МЛРД. ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОМОЩ

Киев, 27 септември 2023.- “САЩ предвиждат да заделят за Украйна $6,152 млрд. допълнителна помощ”, заяви Оксана Маркарова – наш посланик във Вашингтон.

Според нея, Сенатът започва да обсъжда този законопроект, за да предотврати спирането на работата на федералното правителство на САЩ, т.н. shutdown. Става дума за финансиране на следващите 45 дни, през които се предвижда да бъде постигнат компромис по бюджета за 2024 фискална година.

От споменатите $6,152 млрд. $4,499 млрд. ще отидат за разходи за отбрана и $1,650 млрд. – за икономическа подкрепа, включително пряка бюджетна подкрепа.

Маркарова подчерта, че засега това е само проект и активните обсъждания ще продължат в Конгреса през следващите дни.

Посланикът обясни и разликата между споменатото по-рано искане на Белия дом до Конгреса за допълнителни $24 млрд. в подкрепа на Украйна и сумата в този проект.

“$24 млрд. за Украйна са предложение на американската администрация за едно тримесечие (първото на фискалната 2024 година, т.е. последното календарно тримесечие на 2023 г.). В момента се разглежда 45-дневна резолюция, тъй като няма споразумение по бюджета на САЩ за тримесечието и за годината. Съответно Сенатът предложи 45-дневна временна резолюция, за да се избегне замразяване на финансирането на федералното правителство”, уточни Маркарова.

По-рано Държавният департамент на САЩ обясни какво може да засегне военната помощ за Украйна. Държавният департамент отбеляза, че евентуалното спиране на работата на американското правителство поради “shutdown” (забавяне на приемането на нов бюджет) може да повлияе на предаване на нови и предварително обещани оръжия за Украйна.(УВести)

Нашата справка:

От началото на руското нахлуване в Украйна САЩ са предоставили на Киев $66,2 млрд.