Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ЗАЛАГА В БЮДЖЕТ-2024 РЕКОРДНИ 30% ВОЕННИ РАЗХОДИ. ТАКА Е БИЛО В КЪСНИЯ СССР

Киев, 27 септември 2023.- Делът на военните разходи в руския бюджет за 2024 г. може да повтори рекорден показател от последните години на съществуване на Съветския съюз.

Това сочат сметките на изданието “The Moscow Times”, което разполага с проекта на бюджета.

Предвижда се следното:

– 10,8 трлн. рубли  за национална отбрана, което е със 70% повече спрямо тази година (6,8 трлн.), 2,3 пъти повече спрямо 2022 г. (4,7 трлн.) и три пъти повече спрямо предвоенната 2021 г. (3,5 трлн. рубли).

В резултат на това за първи път разходите за армията и производството на оръжие ще достигнат почти 1/3 (29,5%) от общите разходи. За сравнение: в бюджета за 2023 г. първоначално разходите за отбрана са били само 19%.

Анализаторите отбелязват, че сегашната РФ стремглаво се връща в късния СССР, когато отбраната и “афганската” авантюра са “изяждала” 1/3 от общите разходи: в бюджета за 1990 г. за “военни цели” са били заделени 71 млрд. рубли от общо 241,3 млрд. рубли, или 29,4%.

Но ако вземем предвид общите разходи за силите за сигурност, включително полицията, “Росгвардия” и пенитенциарната система, Русия вече е счупила рекордите на СССР преди да се разпадне. Заедно перата “национална отбрана” и “национална сигурност” (3,5 трлн. рубли) представляват почти 40% от руския бюджет, в сравнение с 33% от бюджета на СССР през 1990 г. – последната година от живота на съветската империя.

Както “Business Censor” вече е писал, поради намаляващите приходи от износа на петрол и газ и нарастващите военни разходи Кремъл спешно търси допълнителни източници за финансиране на бюджета. Така, през миналата есен правителството увеличи данъците за “Газпром”, през февруари т.г. руската Дума прие закон, чиято цел е да увеличи приходите чрез изкуствено ограничаване на отстъпката на суровия петрол Urals спрямо Brent. По-късно е бил въведен еднократен данък върху бизнеса, който трябва да генерира допълнителни 300 млрд. руб. Освен това, последните инициативи на Кремъл включват въвеждането на нов “данък върху обезценяването на рублата”, като в резултат на определени операции с обменен курс се очаква руският бюджет допълнително да се попълни.(УВести)