Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИЙ – ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА ВСУ. КАКВО МИСЛЯТ ЗА НЕГО ВОЙНИЦИТЕ МУ?

Киев, 26 септември 2023.- В Украйна разказват следния виц: “Вярно ли е, че нито един украински войник не може да каже нещо лошо за генерал Залужний? Вярно е! Той е със 102% подкрепа. За 100% е ясно, а откъде са тези 2%? От пленените от нас руснаци”.

Валерий Залужний е образец за това, какъв трябва да бъде един командир. Той е обикновен, без мания за величие, с огромно сърце, интелигентен и смел.

Това в предаването “Час”: Онлайн” разказа за главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Сергий Варакин – командир на снайперската рота в 58-а отделна механизирана бригада.

“Със Залужний ме запозна бригаден генерал Михайло Драпати още през 2017 г. Оттогава поддържаме контакт. Смятам, че Украйна имаше късмет, че тази война започна, когато Залужний вече беше главнокомандващ. Защото не знам какво щеше да стане, ако не беше той, и как щеше да протече всичко”, казва Варакин.

Когато му пиша, осъзнавайки, че става дума за един цял главнокомандващ, Залужний винаги намира време да отговори на мен – обикновен командир на ротата. Той може да напише: “Зает съм, ще ти пиша по-късно”. Ако поискам среща, а той знае, че няма да му пиша просто ей така, отговаря: “Добре, да се видим, да решим проблема”. Никога не съм виждал толкова много човечност и искреност в хората, признава Варакин. И добавя, че в очите на главнокомандващия се виждат и тъга, и умора, но на лицето му винаги има усмивка. “И ти се кефиш. Възприемаш Залужний като брат, баща, най-добър приятел. Мисля, че това е впечатлението, което той прави на всеки, който общува с него”, казва командирът.

Мъжът споделя също, че украинските войници се гордеят със своя 50-годишен главнокомандващ – генерал Валерий Залужний. Който е нямал допир, слава Богу, със съветската армия и е започнал военната си кариера в независимата Украйна – през 1997 г. завършва Одеската висша командна академия, а през 2007 г. – Националната академия на отбраната в Киев със златен медал.(УВести)