Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА НАГРАДИ ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ И МАНОЛ ПЕЙКОВ С ОРДЕН “ЗА ЗАСЛУГИ”

София, 26 септември 2023.- На сайта си посолството на Украйна в България съобщава, че председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и депутатът в Народното събрание Манол Пейков да наградени с украински държавен орден “За заслуги” III степен.

Георги Георгиев

Посочва се, че пан Георги и пан Манол имат значителен личен принос за развитие на междудържавното сътрудничество, подкрепят държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна и популяризират украинската кауза в света.

Манол Пейков

Пред “УВести” Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна”, сподели, че Георги Георгиев е бил пръв, който се е притекъл на помощ на нашата диаспора в София и съдействал за предоставяне на помещение и организиране на бежански център на “Царибродска”, 136-142. Той е един от първите ни дарители, неговите Колеги-юристи са предоставяли правна помощ на нашите бежанци. По негова инициатива столичният общински съвет взе решение една от улиците в София да се нарича “Герои на Украйна” (близо на руското посолство) и украинското знаме да рее на сградата на общината. “В началото на войната пан Георги със свои средства е наемал автобуси, за да превозят нашите бежанци за България, – подчерта Олена Коцева. – Щастлива съм, че го познавам, с него се работи много добре – голям късмет е, че именно такъв човек се е оказал начело на столичната община в този преломен за Украйна момент!”

Манол Пейков също е голям приятел на Украйна. Той е организатор на едни от най-щедрите дарения за нашата страна, по-специално, за украинските българи в Одеска област. Когато през изминалата зима Русия целенасочено е унищожавала украинска енергийна инфраструктура, пан Манол е успял да мобилизира част от българското общество за закупуване на генератори за Украйна и лично ги закара там. В биографията му има и други велики дела в полза на украинската кауза.(УВести)

Видеорепортаж: СРЕЩА НА ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ С УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ – 21 април 2022 г.