Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАД 50% ОТ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ В ЧЕХИЯ СА БИЛИ ОБЕКТ НА АГРЕСИЯ

Киев, 25 септември 2023.- Над половината от нашенците, избягали от войната в Чехия, са били обект на агресия, показва проучване, проведено от PAQ Research. За това съобщава “Європейська правда”.

Според проучването, 57% от респондентите са заявили, че са преживели вербална агресия заради украинския си произход, а 5% са споделили, че са били физически нападнати.

Украинците, участвали в проучването, бяха помолени да отговорят на следния въпрос: “Вие или някой от членовете на вашето семейство преживявали ли сте словесни/физически нападения по време на престоя си в Чешката република, защото сте от Украйна?”

Авторите на проучването казват, че младите украинци на възраст под 40 години е много по-вероятно да бъдат вербално нападнати заради произхода си, отколкото по-възрастните хора – съответно 62% и 30%. В същото време жените се сблъскват с агресия по-често, отколкото мъжете.

За вербални нападения съобщават 67% от украинските служители в сферата на услугите.

14% от украинските бежанци, които са се сблъскали с физическо насилие заради произхода си, са самотни родители с две или повече деца, което разтревожи авторите на проучването.

“Често става дума за физически нападения между деца. Въпреки това в пълните семейства с двама родители и няколко деца само 6% от респондентите съобщават за такива преживявания”, се казва в доклада.(УВести)